Hou je mond gezond!

Tijdens de Week van de mondhygiënist hebben Steffanie Yacoub, Michelle Loh en Maria-Yasemin Beck, studenten Mondzorgkunde Nijmegen op 19 maart de ds. van Lingenschool in Zetten bezocht.
In het kader van onderwijsproject Hou je mond gezond hebben groep 3 en groep 4 een poetsles en voorlichting gehad. De voorlichting ging over de voeding, mondgezondheid en de verzorging van het gebit. 

Zetten - Het onderwijsproject 'Hou je mond gezond!', is geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van tandartsbezoek.
Tijdens het bezoek aan de leerlingen is er spelenderwijs gesproken over het belang van tandenpoetsen en hoe gaatjes ontstaan. De leerlingen van groep 3 en 4 zijn ervaringsdeskundigen als het gaat over wat gezonde voeding is en wat minder gezond is. 
Na een leerzame quiz hebben de kinderen zelf ontdekt wat voor een werk een mondhygiënist doet door aan de slag te gaan met poetsen. 

Aan het einde van de poetsles hebben de leerlingen de tanden van de poetsknuffels blinkend schoongepoetst als nooit tevoren. 

De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij de tandarts. Ouders horen kinderen vanaf jonge leeftijd (vóór het tweede jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Over cariës hebben leerkrachten, kinderen en ouders behoorlijk wat kennis. Van tanderosie weten ze veel minder. De tandarts zal uitleggen dat onder andere frisdranken tandglazuur kunnen oplossen, dat tanden zonder glazuur erg pijn kunnen doen en dat eenmaal weggesleten glazuur nooit meer terugkomt. Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar gratis is. Meer informatie over het onderwijsproject is te vinden op www.houjemondgezond.nl.

Meer berichten