Er is veel belangstelling voor de kledingbeurs in school Het Westeraam in Elst dankzij een puike organisatie. (foto: Kirsten den Boef)
Er is veel belangstelling voor de kledingbeurs in school Het Westeraam in Elst dankzij een puike organisatie. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Kledingbeurs Elst druk bezocht

Naar de tv kijken met de armen over elkaar. Dat is niets voor Marga van Dijk uit Arnhem. Dan zit ze liever te haken. En dat doet ze dus. Soms drie, vier uur achtereen. De knuffels die ze heeft gehaakt worden verkocht op de kledingbeurs in Elst. De opbrengst gaat naar Stichting De Opkikker.

door Vincent Bos

ELST – Ze haakt ook truien en tafelkleden. Daar is Marga van Dijk (72) wel wat langer mee bezig. "Tafelkleden kosten me toch gauw een paar weken." Knuffels haken voor het goede doel geeft haar veel voldoening.

"Vroeger heb ik veel gehaakt. Maar dat is op gegeven moment in de vergetelheid geraakt. Maar toen dacht ik bij mezelf: 'laat ik het toch weer eens oppakken'. Nu ben ik er verslaafd aan geraakt. Wel ben ik altijd benieuwd naar het resultaat. Soms ga ik dan te snel. Dan vind ik het jammer dat het al af is en denk ik bij mezelf 'had ik het maar wat langzamer aan gedaan'."

Op deze zaterdag zit ze in de aula van scholengemeenschap Het Westeraam in Elst achter de kassa. Ze heeft het druk. De kleding- en speelgoedbeurs van de schoonzussen Lizette (haar dochter) en Tamara van Dijk uit Arnhem loopt namelijk als een tierelier.

"We hebben de beurs een jaar of twaalf geleden opgezet. In Elst was er nog geen kledingbeurs. Daarom hebben we voor deze plaats gekozen. We zijn klein begonnen. Eerst in Onder de Toren en daarna in De Wieken en sinds een aantal jaren op deze school. Hier hebben we veel ruimte en kunnen de mensen in alle vrijheid zoeken", verklaart Lizette van Dijk.

Lydia Wenting uit Bemmel komt graag naar de beurs in Elst. "Het is hier goed georganiseerd. De prijs-kwaliteitverhouding is prima. De sfeer is goed. Je merkt dat de organisatoren het onderling gezellig hebben. Als je binnenkomt krijg je al het gevoel dat je fijn kunt shoppen. Iedereen gunt elkaar wat."

Haar man Wibo is voor de eerste keer mee. Het bevalt hem wel. "Het is goed dat door middel van zo'n beurs kleding een tweede leven krijgt. Er wordt niets weggegooid."

Een vrouw uit Andelst is voor de eerste keer op een kledingmarkt omdat haar dochters dat zo graag willen. Beide dochters slagen in hun zoektocht naar mooie kleding. Een vrouw uit Lent, die vaker naar dergelijke beurzen gaat, merkt op dat de kleding goed van kwaliteit is. "Het is toch zonde als deze kleding niet meer gebruikt zou worden."

Wie je ook tegenkomt, iedereen is zeer te spreken over de organisatie. Het is een teken dat Lizette en Tamara van Dijk het goed voor elkaar hebben. Ze kunnen rekenen op de steun van 27 vrijwilligers. De mensen die kleding hebben ingeleverd hebben die thuis geprijsd. Ze hebben allemaal een eigen nummer gekregen.

In de school wordt alle kleding op maat en soort gesorteerd. Als de beurs voorbij is, breken voor de vrijwilligers drukke uren aan. De overgebleven kleding moet terug naar de aanbieders en wordt snel bij elkaar gezocht. De aanbieders kunnen er ook voor kiezen de kleding te doneren aan een goed doel.

Meer berichten