Kleurrijke bloemenpracht is te zien tijdens Kom in de Kas in Oosterhout. (foto: Ellen Koelewijn)
Kleurrijke bloemenpracht is te zien tijdens Kom in de Kas in Oosterhout. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Behoorlijk alternatief voor de buxus'

De buxus is verleden tijd. De opvolger van het gewas staat al klaar. Ilex Crenata is de groenblijvende opvolger van de buxus die uit beeld is verdwenen nadat het door een mot is aangetast. Het nieuwe gewas tref je aan in Oosterhout. Bezoekers van Kom in de Kas kijken er al bewonderend naar.

door Vincent Bos

OOSTERHOUT – Michel Tersluijsen van het gelijknamige bedrijf heeft vorig jaar snel moeten schakelen nadat de buxusmot zijn vernietigende werking had gedaan. Liefst 1,2 miljoen stekjes kon hij weggooien. "Navraag bij hoveniers leerde me dat de Ilex een behoorlijk alternatief is. Daar was al vraag naar. Daarom ben ik dit gewas gaan kweken", zegt hij tussen alle gesprekken door. Want iedereen wil informatie van hem.

Jan Spanbroek uit Haalderen heeft daar nog geen behoefte aan. "We hebben de buxus vorig jaar bespoten en kunnen redden. Ik heb een haag van zeven meter en die staat er gelukkig nog."

Harry Schothuis uit Malden had wel pech. "Van onze buxus is echt niets meer over. Heel jammer. We hadden een mooie haag. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een gewas met hetzelfde effect. En ik moet toegeven dat de Ilex een behoorlijk alternatief is. Het gewas ziet er goed uit", zegt hij in de kas van Michel Tersluijsen.

Kleurrijk is de kas van kwekerij De Bunder aan dezelfde Dijkstraat. Daar staan veertien soorten Saintpaulia's. De plant is beter bekend als Kaaps viooltje. "Het is een gemakkelijke plant", vertelt medewerker Henk Schippers. "Maar de mensen moeten de plant wel op de juiste manier water geven. Niet van boven maar van onderen. Doe het water gewoon op een schoteltje onder de plant. De Saintpaulia zuigt het water op. Het water dat na een half uur nog op het schoteltje staat, kun je weggooien. Dat heeft de plant dan niet meer nodig."

Intussen legt hij Moon van Oostveen (10) uit Slijk-Ewijk uit waarom sommige planten geen namen hebben maar voorzien zijn van genummerde bordjes. "Die planten krijgen pas later een naam."

Voor kinderen is Kom in de Kas leuk en leerzaam. Dat blijkt ook bij kwekerij Noord-Oost waar komkommers worden geteeld. Ties (8) en Jurre (5) Stouthart uit Huissen kijken nieuwsgierig rond. "Het is voor kinderen leerzaam", zegt vader Teus. Aan de hand van de informatiebordjes komen ze al veel te weten. Ze lezen dat komkommers in de negende eeuw al geteeld zijn in Frankrijk. En dat de Romeinen de groente naar Nederland hebben gebracht.

Truike van Eldijk is al net zo belangstellend. Ze komt veel te weten. Zelf heeft ze ook een kas. Ze mag graag tomaten, kruiden en aardbeien telen. Medewerker Attila Szögi uit Hongarije en werkzaam bij Noord-Oost zegt dat de komkommers veelal hun weg naar het buitenland vinden. In Duitsland zijn ze zeer in trek.

Dat Kom in de Kas een publiekstrekker is, wordt deze zondag in Oosterhout duidelijk. Het is erg ontzettend druk. Handig ook dat enkele bedrijven in de Dijkstraat op loopafstand van elkaar geopend zijn.

Meer berichten