Alle groepen van basisschool Sunte Werfert in Elst leveren een prachtige bijdrage aan het Chinese festival. (foto: Ellen Koelewijn)
Alle groepen van basisschool Sunte Werfert in Elst leveren een prachtige bijdrage aan het Chinese festival. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Parapludans voor hulp aan ziek kind

Je onderdompelen in de Chinese cultuur. Het kan deze donderdagavond op basisschool Sunte Werfert in Elst. De leerlingen hebben er alles aan gedaan om de bezoekers in Chinese sferen te brengen. Ze serveren nasi met kroepoek en voeren een heuse en kleurrijke parapludans uit.

door Vincent Bos

ELST – Het evenement is aangekondigd als Chinees festival. Het is zo'n beetje de feestelijke afsluiting van de jaarlijkse Vastenactie. In de aanloop naar Pasen staat telkens een ander goed doel centraal. Dit keer is dat de Stichting Care4Tina. Die helpt kinderen met schisis. Dat is aangeboren afwijking van de bovenlip, kaak of gehemeltespleet. Denk aan kinderen met een hazenlip.

"Een leerkracht van de school kent mensen van het Nederlandse team van artsen en vrijwilligers die naar China gaan om deze kinderen te helpen", legt evenementenmanager en conciërge Miranda Zegers van Sunte Werfert uit. Ze heeft het festival opgezet met de andere evenementenmanager Marian van Putten, de oudercommissie en de leerkrachten.

Care4Tina is op school geweest om uit te leggen wat het team in China doet. Die presentatie heeft indruk gemaakt op de leerlingen. Ze weten voor wie ze in actie komen. "We halen geld op met de lege flessenactie en met dit festival", verklaart Miranda Zegers. "Er zijn optredens van alle groepen en je kunt lekker eten, denk aan nasi, saté of Chinese kippensoep. De actie duurde drie weken. De kinderen hebben in de les met het thema China gewerkt. We hopen minstens duizend euro op te halen. Het betekent dat er dan één kind geopereerd kan worden." Deze week wordt duidelijk of dat bedrag gehaald is.

In de aula drommen deze donderdagavond de bezoekers samen. Veel ouders en oma's en opa's. Ze horen Chinese muziek en zien in de lokalen de kinderen optreden. Met de mobiele telefoons leggen ze trots alles vast. De hoogste groep heeft een drakendans ingestudeerd. Een andere groep zwaait zwierig met paraplus.

De leerlingen van groep 8 serveren lekkere hapjes. Al worden er ook gerechten verkocht die eerder aan de westerse wereld doen denken. Zo heeft Tycho Meijer (12) het hartstikke druk met de verkoop van broodjes knakworst.

Hij vond het project leuk en leerzaam. "Je leert zo veel over een andere cultuur kennen. China is een mooi maar ook apart land. Sommige delen zijn rijk, andere delen arm. Ik zou er toch best eens heen willen."

Jeroen Paardekooper (12) noemt het project ook interessant. "Het is goed dat er een team is dat deze kinderen helpt. Anders hebben ze niet zo'n fijn leven en worden ze minder gemakkelijk aan een gezin toegevoegd. De cultuur is best apart. Ze steken daar rotjes af om boze geesten te verjagen. Het eten is echt lekker", zegt de leerling die smult van cake. Wie dat wil kan er ijs bij krijgen.

De pot met gelukskoekjes ontbreekt evenmin. Iedereen mag raden hoeveel koekjes er in de pot passen. De volwassen maken kans op het winnen van kaarsen, voor de kinderen lonkt een glitterpennenset.

Meer berichten