Een waterwezen gemaakt van  plasticafval uit een gracht in Utercht
Een waterwezen gemaakt van plasticafval uit een gracht in Utercht (Foto: HARTenHaveCultuureducatie)

Week van de duurzaamheid op De Zonnepoort

Op Basisschool De Zonnepoort in Elst staat vanaf 6 mei de hele week ‘Duurzaamheid’ centraal. Aanleiding is het bekroonde idee van een ouder van de Elstar, die de Duurzaamheidsprijs Overbetuwe heeft gewonnen.

Elst - Zij stelt het geldbedrag beschikbaar voor het kopen van ‘trio-afvalbakken’ zodat de hele Brede school de Zon, te weten De Elstar, De Zonnepoort en De Wegwijzer, het afval op school kunnen scheiden.

Op dinsdagochtend 8.30 uur is de officiële opening met alle basisscholen van de Brede school De Zon: De Elstar, De Wegwijzer en De Zonnepoort. De Zonnepoort start al op maandag 6 mei: dan maken bijvoorbeeld de drie bovenbouw-groepen zee-dieren-kunst van plastic afval. Deze kinderen werken al enige weken aan het thema Kunst: ‘Het is een kunst om een kunstenaar te zijn’. Onder leiding van twee kunstenaars gaan zij zelf ervaren hoe dat is en ontdekken ze tegelijkertijd hoeveel afval wij met elkaar produceren.

De kleuters nemen een kijkje kinderen in een vuilniswagen en beleven hoe ons afval opgehaald wordt. Leerlingen van groep 5/6 worden echte wijkhelden: zij gaan rondom de school de wijk ‘zwerfvuilvrij’ maken. Ook gaan ze op bezoek bij de gemeentewerf om te zien waar ons afval heen gaat en hoe dat gescheiden wordt. Ook groep 3/4 gaat aan het werk. Zij maken onder andere het Cool Nature Park bij de school schoon.

Doel van de week is om de kinderen bewust te maken van de hoeveelheid afval die we produceren en het scheiden van afval.

Meer berichten