Kinderen en volwassenen genieten van de high tea in Elst, bedoeld voor nieuwe inwoners van Overbetuwe. (foto: Eric van Haalen)
Kinderen en volwassenen genieten van de high tea in Elst, bedoeld voor nieuwe inwoners van Overbetuwe. (foto: Eric van Haalen) (Foto: Eric van Haalen)

High tea voor nieuwe inwoners

Jan en Gerda Kools hebben al een heel leven achter de rug. Genoeg om erover te vertellen. Daarvoor krijgen ze uitgebreid de gelegenheid tijdens de high tea in De Ruimte, het ontmoetingscentrum naast de Grote Kerk in Elst. Daar komen mensen bijeen die sinds vorig jaar in Overbetuwe wonen.

door Vincent Bos

ELST – Nou gaat die vlieger niet helemaal op voor Jan en Gerda Kools. Ze wonen weliswaar nog niet zo lang in Elst, maar kennen na 42 jaar Heteren de gemeente natuurlijk wel. Het huis met vier slaapkamers werd te groot, de trappen te lastig. Daarom zijn ze verkast naar het Posthuys in Elst.

Ze gaan nog regelmatig terug naar Curaçao, waar ze jarenlang hebben gewoond. Volgend jaar zijn ze zestig jaar getrouwd. "We zijn jong getrouwd. Reden was dat we anders niet naar Curaçao konden. We zouden er voor zes jaar heen gaan. Het zijn er vijftien geworden. Mijn vrouw wilde nog wel een deel van haar leven in Nederland doorbrengen. Vandaar dat we zijn teruggekomen", vertelt Jan Kools.

Hij vindt Elst prettig. "Je vindt hier alles wat je nodig hebt. Tijdens de Vierdaagse zitten we er al om zeven uur omdat bekenden van ons uit Curaçao meedoen."

De high tea, verzorgd door Renate Buitenhuis van Thee van Toen, is een initiatief van Ons Overbetuwe, de organisatie die ernaar streeft mensen met elkaar te verbinden, zegt Bernadette Hermsen. Ze wijst op het logo op haar shirt. Een logo met elf poppetjes. "Elk poppetje verwijst naar een kern in de gemeente. Buiten staat de bakfiets. Zijn we mee naar alle kernen gegaan. Oom om mensen te verbinden."

Hester van Aalst, voorzitter van Ons Overbetuwe, weet hoe belangrijk zo'n high tea is. Toen ze zelf zeven jaar geleden naar Elst verhuisde moest ze een heel netwerk opbouwen. Daarom wil ze mensen een handje helpen sociale contacten te leggen.

Yvonne Schouten (54) is vanuit Scherpenzeel naar Elst verhuisd. "Ik houd van het water, de Rijn en de Waal. Ik rijd geen auto en dan is het openbaar vervoer belangrijk. De trein brengt me overal heen. We hebben het super naar de zin in Elst. Je hebt alles en er wordt veel georganiseerd."

Arie en Christi Schuurman wonen sinds oktober in Elst. Ze komen uit Duiven. Ze zochten een gelijkvloers appartement en konden die niet vinden in Duiven en omgeving. "We zijn in Elst rondgelopen en hadden een positieve indruk. Het voelde als een warm bad", zegt hij. "Voor mij is het prettig dat ik met mijn scootmobiel in bijna alle winkels terecht kan. We voelen ons echt thuis."

Truus en Koos Huizinga woonden in Gendt. De aanwezigheid van goed openbaar vervoer was de reden naar Elst te gaan. "Elst is net een kleine stad. Je vindt hier alles. Het is een ideale plek om oud te worden. Elst heeft reuring. Er is altijd wat te doen."

Silvie Scholten heeft best moeten wennen toen ze naar Elst verkaste. "Ik ben door de bibliotheek gevraagd om vrijwilligerswerk te doen. Dat vond ik een eer. Nu ik meer bij het dorp betrokken ben, begint het goede gevoel te komen."

Meer berichten