In De Wieken in Elst signeert Klaske Bakker haar nieuwe boek Het Familieweekend. (foto: Eric van Haalen)
In De Wieken in Elst signeert Klaske Bakker haar nieuwe boek Het Familieweekend. (foto: Eric van Haalen) (Foto: Eric van Haalen)

Nieuw boek van Klaske Bakker

Leg het boek eens een tijd apart als je aan het schrijven bent. Dat advies van schrijver Adriaan van Dis heeft Klaske Bakker uit Elst serieus genomen. Het schrijven van haar boek Het Familieweekend noemt ze monnikenwerk. Maar ze is deze zaterdag blij met het resultaat. Haar familie is trots.

ELST – Het verhaal speelt zich af op een boerderij. De moeder van het gezin komt te overlijden. Tot zover is het boek autobiografisch en voor haar familie herkenbaar. Het is immers echt gebeurd. Daarna maakt Klaske Bakker er eigen verhaal van.

In cultureel centrum De Wieken in Elst, waar het boek wordt gepresenteerd, geeft zus Hennie Huisman-Bakker aan trots te zijn op Klaske. "Je merkt dat onze boerderij in het boek terugkomt. Na het overlijden van onze moeder is er veel gebeurd. Ik had geen vrees dat Klaske daarover zou schrijven. Is ook niet gebeurd. Het boek is wel herkenbaar. Dan denk ik: 'Ze heeft het over ons'. In ons gezin was Klaske de jongste. Wij zijn met minder weelde opgegroeid dan Klaske. Ze heeft daardoor een andere kijk op het leven. Dat lees je tussen de regels wel terug."

Vriendin Gerda van den Berg uit Groningen zegt dat Het Familieweekend mooi geschreven is. Ze is trots op Klaske Bakker en noemt het boek een knap staaltje werk. "Het is dapper dat je jezelf bloot durft te geven. Menige vakantie in Griekenland is opgegaan aan het schrijven."

"Het gaat om het inzicht dat je krijgt als je ouder wordt. Het gaat over dingen die in alle families spelen, dat is universeel. Het boek leest prettig. Ze kan heel beeldend schrijven. Ik lees dit soort boeken veel. Het boek van Klaske lees je aan een stuk door", aldus de vriendin.

Nellie Sengers uit Elst kent de schrijfster uit haar buurt. "Door de titel voel ik me al aangesproken. Als ik thuis ben, begin ik er meteen aan." Uitgever Jitske Kingma noemt het boek spannend en prettig leesbaar. "Je leest het in één adem uit."

Klaske Bakker legt het publiek uit dat de titel er was voordat ze aan het boek begon. Bij haar vorige uitgave was dat andersom. Ze kreeg bij het schrijven van verschillende mensen advies aangereikt.

Klaske Bakker is geboren in Stuifzand, een klein dorp in Drenthe. Ze werkt als diëtist in een ziekenhuis en woont sinds 1995 in Elst. Ze wandelt en fietst graag door de vrije natuur. Haar grote passie is lezen en schrijven. Ze is geïnteresseerd in de innerlijke belevingswereld van mensen en hun relatie tot anderen. In 2016 verscheen haar boek Blauwe Tongen. Nu is Het Familieboek uitgegeven door Eliskser (IBSN 978 90 8954 841 2). Er zijn verschillende verhalen van haar verschenen in verhalenbundels.

Meer berichten