Mick en directeur Els maken zich op voor een middag schoonmaken op OBS De Esdoorn. (foto: Hannie Schrijver)
Mick en directeur Els maken zich op voor een middag schoonmaken op OBS De Esdoorn. (foto: Hannie Schrijver) (Foto: )

'Ik snap niet dat ze het niet opruimen'

Maar liefst 150 leerlingen van basisschool De Esdoorn steken deze week de handen uit de mouwen voor een grote opruimactie. Het idee voor de actie komt van leerling Mick Koster (9) die zich groen en geel ergert aan de rotzooi op straat. "Ik snap niet dat mensen hun rotzooi niet gewoon opruimen."

door Hannie Schrijver

Elst - "Ik liep laatst met mijn moeder naar school en we zagen heel veel afval liggen", vertelt Mick. "Ik dacht 'als we een vuilniszak hadden meegenomen, hadden we het even kunnen opruimen'. Langs de Rijksweg in het slootje liggen heel veel plastic en bierblikjes. Maar ook langs de stoeprand ligt heel veel. Er liggen zelfs hele tassen."

Mick snapt maar niet waarom mensen hun troep niet opruimen. "Waarom gooit iemand überhaupt iets in de natuur? Je kan het toch veel beter opruimen en in een prullenbak stoppen. Het staat niet alleen lelijk, plastic blijft ook nog eens oneindig lang liggen. Dieren kunnen het inslikken waardoor ze doodgaan. Bierblikjes blijven wel vijftig jaar op de grond liggen. In de zee liggen ook eilanden van troep. "

Het doel van de blikvangers langs de weg begrijpt Mick eigenlijk ook niet. "Er ligt heel veel troep naast die blikvangers. Ik snap ook niet het nut ervan. Als je afval uit je auto gooit en je gooit mis, kun je het niet zo snel pakken. Je kunt je afval beter even meenemen in de auto of een zak in de auto bewaren zoals mijn vader doet."

Het idee om met zijn allen de buurt eens flink onder handen te nemen, was daarmee al snel geboren. Micks moeder ging googelen naar mogelijkheden voor een opruimactie en kwam zo op de website van Supporter van Schoon. Daar bestelde ze een opruimpakket met hesjes, handschoenen en speciale actie-vuilniszakken. Mick schreef samen met zijn moeder een mail naar de directeur van zijn school, Els Leenders. Zij was meteen enthousiast over de actie.

Gewapend met hesjes, handschoenen en afvalzakken gaan 150 leerlingen van de bovenbouw, groepen vijf tot en met acht van OBS De Elstar, aankomende vrijdag 19 april de omgeving op en rond het schoolplein opruimen. Mick: "We beginnen op het schoolterrein en daarna gaan we de straten rond de school schoonmaken. En als we daarmee klaar zijn, gaan we de straten daaromheen doen." En misschien gaan ze later wel heel Elst aanpakken.

De vriendjes van Mick zijn al enthousiast om mee te doen. Hij hoopt zo ook andere scholen te inspireren tot een opruimactie. "Als de kinderen de hesjes en handschoenen meenemen naar huis, kunnen ze daar misschien ook met hun vriendjes een opruimactie houden." Directeur Els hoopt ook dat de actie meer teweegbrengt dan alleen een schone buurt: "Ik hoop ook dat kinderen leren van deze actie en niet meer zomaar alles op straat gooien."

De opruimactie van OBS De Esdoorn start aankomende vrijdag om 12.30 uur. De actie duurt tot de school uit is, 14.30 uur. Via www.supportervanschoon.nl kun je je aanmelden om ook mee te doen.

Meer berichten