Genieten op de Voorjaarsmarkt bij de Rijkerswoerdse Plassen. (foto: Kirsten den Boef)
Genieten op de Voorjaarsmarkt bij de Rijkerswoerdse Plassen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Voorjaarsmarkt bij strandpark

Een week geleden passeerde de meter met gemak de grens van twintig graden. Nu is het fris. "Met dit weer krijg je zin in een vest", zegt een vrouw uit Arnhem als ze bij de Rijkerswoerdse Plassen over het terrein loopt. Ze heeft het kledingstuk zojuist aangeschaft op de Voorjaarsmarkt op het terrein.

door Vincent Bos

ELST – Mike Wassink denkt terug aan twee jaar geleden. De eigenaar van het restaurant De Woerd Eten & Drinken en initiatiefnemer van de Voorjaarsmarkt weet nog dat in 2017 dik tweeduizend mensen over het grote terrein liepen. Dat aantal wordt nu bij lange na niet gehaald.

De markt is ruim opgezet. In het midden een grote tentdoek met lange tafels. De aangeboden waar misstaat niet op een doorsnee braderie. Al is de kleding wel fleuriger.

Dat geldt zeker voor de twee deelnemers op het middenterrein. Echte blikvangers met de Ibizaproducten. Veel vrouwen kijken er rond. Een enkeling koopt wat. Een vrouw uit Arnhem rekent helblauwe laarsjes met franjes af. Die zijn voor haar kleindochter. De vrouw woont vlakbij het terrein en is zeer te spreken over de opzet van de Voorjaarsmarkt.

De opvallende truck met Ibizaproducten is van Jolanda Luesink uit Arnhem, die in de Gelderse hoofdstad ook een winkel heeft, Ibiza Concept Store. Ze trekt er vaak op uit. Meestal is ze met haar producten aan de kunst te vinden, of in Brabant en Limburg.

"De Ibizalijn herken je aan de fleurige kleding, het kant, de tierelantijntjes. We proberen het zo fleurig mogelijk te maken en mensen in een zonnige stemming te brengen. Alles is handgemaakt. Dergelijke producten vind je nergens. Dat maakt het zo aantrekkelijk."

Bibi Vissers van Charmed bij Bibi biedt ook kleurrijke kleding aan, meer Bohemian. "Vaak sta ik op markten met handgemaakte dromenvangers. Die doen het ook goed."

Het publiek vermaakt zich prima. "De kraampjes zijn leuk", zegt Melissa Bouman uit Arnhem. "Alleen jammer dat er geen muziek is." Daar kan de organisatie niets aan doen. Door technische mankementen vlak voor de start van de markt blijft het stil. "Maar er wordt hard aan gewerkt", zegt Mike Wassink.

"We hebben de voorjaarsmarkt georganiseerd omdat we het leuk vinden dat op dit terrein te doen. Dat mensen zien dat het meer is dan een parkeerplaats. De opzet is een braderie met een variëteit in spullen en met eten en drinken erbij. Echt een evenement voor het gezin." In die opzet is hij geslaagd. Wie je ook spreekt, iedereen is tevreden over het idee van de markt. Mandy Schopman van Salas Indische Catering uit Elst hoopt wel dat de publieke belangstelling nog wat aantrekt. Ze is juist teruggekomen omdat het in eerdere edities lekker druk was.

Bezoekster Renée Kok uit Doesburg vindt de markt leuk opgezet. Ze pleit wel voor meer kramen met bijzondere producten. Ans en Robert Onida uit Elst vermaken zich uitstekend. "Het is heel gezellig. Er is voldoende variatie in aanbod. Jammer van de muziek. Is die er wel dan blijf je net even wat langer zitten."

Meer berichten