Een broodjes knakworst. Dat is voor de kinderen een ware traktatie op Koningsdag in Heteren. (foto: Kirsten den Boef)
Een broodjes knakworst. Dat is voor de kinderen een ware traktatie op Koningsdag in Heteren. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Broodje knakworst is al een traktatie'

Een spekkie met een broodje knakworst. Kinderen eten alles door elkaar. Ze smullen van het koningsdagontbijt in Heteren. Om even later mee te doen aan de ochtendgymnastiek. Het is Koningsdag in Heteren. Vanwege de regen zijn wel meer activiteiten binnen dan gepland.

door Vincent Bos

HETEREN – De ouderen zijn met een huifkar naar zalencentrum De Bongerd gebracht. Koffie en broodjes staan al klaar. Lien Franken-Wittenberg (86) geniet ervan. "Dit is toch hartstikke leuk. Ze hebben het goed geregeld. Bij binnenkomst heb ik locoburgemeester Jan van Baal de hand geschud. Was wel leuk hem weer te zien. We hebben vroeger vaak met hem gekaart."

Ze heeft lang in Herveld gewoond, maar is nu verhuisd naar zorgcentrum Liefkenshoek in Heteren. Ze is goedgemutst. "Vanmiddag gaan we door met feestvieren. Borreltje erbij. Fijn toch. Ik ben een gezellig mens", zegt ze glunderend.

Het ontbijt is een succes. Zowel voor de ouderen als de kinderen. De moeders Charissa Heijmans en Maayke Hulzebosch zien hoe hun kinderen genieten. "Een broodje knakworst is voor de kinderen al een traktatie. Ze vinden het hartstikke lekker. De kinderen genieten zichtbaar."

Het weer deert de kinderen allerminst, geven beide moeders aan. Want de kinderen van 2,5 en 3 jaar willen hoe dan ook met de versierde fiets naar het feestterrein.

Binnen heeft Stien Wouters het naar de zin. Ze heeft zich helemaal op koningsdag gekleed. Oranje heeft de overhand. "Ik had deze kleren nog in de kast hangen. Ik dacht: 'dan trek ik ze aan ook'." Net als de andere ouderen geeft ze een compliment aan de organisatie. "Het is heel erg gezellig. Ze hebben het goed voor elkaar. Al heb ik vanmorgen al wat op. Niet meer dan een beschuitje om de medicijnen te kunnen nemen."

Henny Peters die vanuit Elst naar Liefkenshoek is verhuisd heeft het eveneens naar de zin. "Al is de broek tijdens de huifkartocht wel helemaal nat geworden. Ik zat achterin. Maar dat maakt me niets uit."

De organisatie heeft moeten improviseren. Daartoe gedwongen door de regen. "Het betekent dat we het springkussen naar binnen hebben gehaald en ook de kleedjesmarkt is vanwege het weer in de zaal. Het ontbijt is een traditie in Heteren. Op deze manier willen we jong en oud met elkaar verbinden", zegt Mark van Eldik, voorzitter van het Oranjecomité Heteren.

Hij prijst zich gelukkig met een grote groep vrijwilligers. "We hebben een fantastische groep. Dat is echt hartverwarmend. Zonder hen kunnen we niet. Alleen is het vinden van bestuursleden nog een probleem."

Spreekstalmeester Jan Kools praat de activiteiten soepel aaneen. Hij geeft aan dat het loslaten van de duiven op Koningsdag ook een Heterense traditie is. Kools heeft bewondering voor de muzikanten van Concordia uit Driel. "Het was slecht weer maar ze staan er wel. Ze doen het toch maar. En nu moeten ze in Driel nog spelen."

Meer berichten