Jolande Zijlemaker van het bedrijf Pluk Geluk uit Gouda staat met bijzondere planten op de Lentemarkt in Lent. (foto: Ellen Koelewijn)
Jolande Zijlemaker van het bedrijf Pluk Geluk uit Gouda staat met bijzondere planten op de Lentemarkt in Lent. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Bijzondere planten op Lentemarkt

Neen, door de kou laten ze zich niet weerhouden. Daarvoor is de Lentemarkt bij historische tuinderij De Warmoes veel te leuk. Vooral omdat je daar veel bijzondere planten treft. Van de ananastomaat tot chocolademunt. En daarna even aan de koffie in het tuincafé. Hoe heerlijk is dat?

door Vincent Bos

LENT – De entourage van De Warmoes spreekt Ans van Rens uit Nijmegen zeer aan. Ze komt er elk jaar wel een keer. Ze kan de tuin fietsend bereiken en dat is een pluspunt. "Dit is een prachtige tuin in een mooie omgeving. Je ziet op de markt veel bloemen en planten die mensen zelf opkweken. Dat doen ze op een natuurlijke manier. Het is hier groener dan groen."

Ze was op zoek naar een bepaalde salvia en heeft die gevonden. Ook heeft ze een kaardebol gekocht. "Dat is een hele mooie plant. Dat geldt ook voor de Japanse wijnkers. Die geeft zoete vruchten. En nu ben ik nog op zoek naar een zwarte bes. Ik kom graag in deze historische tuin. Hier hebben ze hart voor het vak en dat stralen ze ook uit."

Hans Fritschy uit Nijmegen komt met zijn vrouw regelmatig in de historische tuinderij Warmoes aan de Griftdijk. De oude fruitbomen boeien hen. "Dit is een historische plaats. Daar hebben we oog voor. De fruitbomen die hier staan, zie je bijna nergens meer. Je hier het oude agrarische bedrijf. Er wordt gewerkt zoals het vroeger was."

Zijn vrouw doet intussen de inkopen. "Het is altijd een verrassing waarmee ze terugkomt. Want we zijn natuurlijk ook voor de bloemen hierheen gekomen", zegt Hans Fritschy. Hij heeft veel prachtige hortensia's zien staan. Kort daarop wandelt zijn echtgenote het tuincafé binnen en laat trots twee pannenkoekplanten zien.

Een andere vrouw uit Nijmegen is al net zo onder de indruk van de tuin. "Ik houd van planten en waardeer het hoe hier gewerkt wordt. Hoe ze hun best doen om de historie te bewaren. Ik heb best bijzondere planten waaronder een abutilon. Die staat nu in Elst in de winterstalling. Ik had veel buxus in de tuin staan maar die er nu vanwege de buxusmot allemaal uit. Er moet veel nieuw aangeplant worden en daarom kijk ik hier rond."

Voor bijzondere planten kun je deze zaterdag terecht bij de kraam van Pluk Geluk van Jolande Zijlemaker uit Gouda. Ze verkoop juist chocolademunt aan een vrouw. Maar ze heeft ook andere planten die je niet overal tegenkomt. Ze komt graag naar Lent. "Dit is een leuke markt met geïnteresseerd publiek, gericht op planten zoals wij die hebben. We zijn een kleine kwekerij."

Barbare Hine van de historische tuinderij Warmoes is blij dat het ondanks de kou nog zo druk is geworden. "De Lentemarkt is opgezet omdat nu het seizoen begint waarin iedereen in de tuin gaat. We selecteren de kraamhouders zorgvuldig. Er staan veel mensen die wat bijzonders verkopen. Met allemaal eigen opkweek, eigen teelt. We hebben daarmee door de jaren heen een goede naam opgebouwd. We zijn ook blij met het tuincafé. Daar kunnen de bezoekers de bijzondere producten proeven."

Meer berichten