Ingrid Kloosterman en Jos Schoenmakers
Ingrid Kloosterman en Jos Schoenmakers (Foto: John van Hamond)

Energy Challenges daagt scholieren in Zetten uit!

De eerste school die de uitdaging volgend schooljaar aangaat is de Dr. Lammerts van Buerenschool uit Zetten. Vandaag (vrijdag 10 mei) is de overeenkomst ondertekend.

Zetten - “Als we het over energiebesparing en duurzaamheid hebben, dan wordt er gekeken naar wat we direct kunnen aanpassen. Welke maatregelen we meteen kunnen treffen. Maar zolang we zelf niet veranderen, is dat natuurlijk dweilen met de kraan open. Wij zetten daarom in op gedragsverandering”, aldus Ingrid Kloosterman van Energy Challenges. Een project waar scholen uit Noord-Brabant, Limburg en Gelderland vanaf nu ook aan deel kunnen nemen.

Bewustwording
Kloosterman legt uit hoe het werkt: “Bij Energy Challenges komen techniek en gedrag samen. Scholieren - uit groep 7-8 – maken hier zelf het verschil. De jongeren worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school. Zo maken ze kennis met de wereld van duurzaamheid, energie en techniek; en ze ontdekken hun eigen talenten. Bijkomend voordeel: gemiddeld besparen scholen 15% op hun energierekening.”

Jos Schoenmakers, directeur van de Dr. Lammerts van Buerenschool, kan bijna niet wachten tot het project volgend schooljaar van start gaat. “Leerlingen die meer bewust worden van het gebruik van energie en daardoor hun gedrag aanpassen, dat is iets waar ik heel enthousiast van wordt.” “Ik kan ook bijna niet wachten tot ze tegen me zeggen: meester Jos, waarom drink je nou nog steeds koffie uit een plastic beker?”.
 

Op de Dr. Lammerts van Buerenschool is zeer recent een slimme meter geplaatst. Energy Challenges zal deze aansluiten op een monitoringsysteem wat straks de leerlingen een goed inzicht geeft op het stroom- en gasverbruik van dag-tot-dag, en wat ze met “hun” campagne besparen. Ook wordt een energiescan uitgevoerd waardoor de leerlingen op weg geholpen worden en een goed inzicht krijgen hoe het er in hun school voorstaat. Een thermoscan van het gebouw laat snel zien waar de hittelekken zich bevinden. Wellicht een mooie start voor de leerlingen, om hier snel wat aan te doen!

Scholen gezocht
Andere scholen kunnen zich nog steeds aanmelden. Wat ze kunnen verwachten? Vanuit Energy Challenges ontzorgen we de deelnemende scholen volledig met professionele ondersteuning voor de docenten. De leerlingen gaan zelf aan de slag waarbij ze vanuit ons begeleiding krijgen van razende reporters die verslag van de voortgang doen. En via het digitale dashboard kan meteen de actuele besparing worden gecheckt”, vertelt Kloosterman.

Het project start met een energiescan. “Die wordt uitgevoerd door een deskundig bedrijf, waarbij Energy Challenges alles voor de scholen uit handen neemt. In januari volgt dan de aftrap met alle deelnemende scholen uit de regio. Daarna zijn de leerlingen aan zet. Zij kunnen sterren verdienen voor hun prestaties. De mooiste, beste en origineelste campagnes maken vervolgens kans op prijzen tijdens de grote finale in juni.”

Samenwerking bedrijfsleven
Kloosterman is daarnaast op zoek naar bedrijven uit de regio die dit initiatief een warm hart toe dragen. “Dat zijn partners die mee willen denken in het spel rondom kennis, innovatie, techniek en advies. Zij helpen de scholen een handje om hun energievoorziening op pijl te krijgen en te houden. Daarnaast is het natuurlijk ook een kans om extra in the picture te komen bij de jongeren en ze te enthousiasmeren voor energie-gerelateerde beroepen.”

Deelnemen
Interesse om als school of bedrijf deel te nemen? Neem dan vrijblijvend contact op met Ingrid Kloosterman via 06-12939266 of mail ingrid.kloosterman@energychallenges.nl. Op www.energychallenges.nl lees je alles over het project.

Meer berichten