Elektrospel werkt op zonne-energie

door Vincent Bos

Duurzaamheid bij Landerij De Park

Een elektrospel dat werkt op zonne-energie. Daarvoor moet je naar landerij De Park in Elst. Dit is ook een spel met een educatief karakter. Het spel is zondag in gebruik genomen door wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder van de gemeente Overbetuwe en kinderburgemeester David Kampschröer.

ELST – De wethouder drukt een knop in bij het ene plaatje. Als David Kampschröer de juiste andere knop indrukt, klinkt er applaus. Bij een verkeerde keus klinkt het geluid dat bij pech hoort.

De ingebruikname van het spel is voor Landerij De Park een mooie aangelegenheid te benadrukken hoe duurzaam er gewerkt wordt. Rob Bruins, bestuurslid van De Park en de Stichting Boerderij Lingezegen, wijst op het dak van het hoofdgebouw en de pakschuur. Daar liggen zonnepanelen. "We hebben 246 panelen geplaatst en zijn daarmee energieneutraal.

Dat past bij een organisatie die natuurbeleving bevordert en duurzaamheid nastreeft. Het is een investering van ettelijke tienduizenden euro's. "De terugverdientijd bedraagt zes jaar", zegt penningmeester Jan Marsman. Eerder waren al zonnepanelen aangebracht op het dak van de kinderboerderij.

Op het gebied van duurzaamheid zijn volgens Rob Bruins al belangrijke stappen gezet. Zo wordt het afvalwater gezuiverd door een helofytenfilter. Het hoofdgebouw is niet op het gasnet aangesloten. Door houtverbranding en elektriciteit wordt voorzien in de energiebehoefte.

David Kampschröer prijs het initiatief van Landerij De Park. "Het is heel goed dat er aan het klimaat wordt gedacht en dat we met elkaar een bijdrage leveren."

De wethouder is onder de indruk dat educatie, klimaatmaatregelen en duurzaamheid op een fantastische manier bij elkaar zijn gebracht. "Het is heel goed door middel van zo'n spel kinderen te betrekken bij de opgave waar we met elkaar voor staan. Of dat nu is met plaatsing van een aantal zonnepanelen of met inzet van een afvalbrigade. Het begint met doen."

Miel Rensen (11) uit Herveld kijkt geamuseerd toe. "Het is leuk dat er zoveel inzet is voor het klimaat en dat kinderen worden gestimuleerd om goede dingen te doen. Grappig toch dat zo'n spel op zonne-energie werkt."

De introductie van het elektrospel valt samen met het evenement Vier het voorjaar. Er is op het terrein van alles te leven, zegt Anneke Manche van Landerij De Park. "Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht, in een bootje stappen of zien hoe een nieuw bijenvolk wordt geplaatst. Deze dag is mogelijk gemaakt door zestig vrijwilligers. Dat is toch echt geweldig."

Ook kunnen kinderen de twee nieuwe geiten bewonderen. Volgens Andries Huiskamp van de kinderboerderij komen er binnenkort twee geiten bij.

Even verderop maken Juliën (5) en zijn broertje Marcus Hijlkema uit Schuytgraaf zich op voor een boottocht. Moeder Moniek legt uit dat ze Landerij De Park al goed kennen. Juliën komt er voor de buitenschoolse opvang en vindt het daar erg leuk.

Meer berichten