Bewoner denkt mee over nieuwe wijk

door Vincent Bos

'Tiny house past wel in Elst'

Een tiny house in een nieuwe wijk. Ruben Jansen ziet het wel voor zich. Woongebied De Pas in Elst is er geschikt voor. Hij heeft zijn idee geopperd tijdens sessies waarbij omwonenden en toekomstige bewoners met de inrichting van de wijk bezig zijn geweest. De spelregelkaart is daar het gevolg van.

ELST – De Pas is een nieuwe woonwijk aan de zuidzijde van Elst. Er komen 400 woningen. In het deel waarover door bewoners en omwonenden is gesproken, gaat het om 320 huizen, zegt projectmanager Mariëlle Nocker. Op 13 maart hebben de betrokkenen voor de eerste keer over de inrichting van de wijk gesproken.

"Daarbij kwamen allerlei thema's aan de orde. Van speelplekken tot hondenuitlaatplaatsen en van de ontsluiting van de wijk tot het type architectuur", geeft Mariëlle Nocker aan. "Er is een voorkeur voor traditionele architectuur, niet voor een moderne en strakke wijk. Het wordt een wijk met een dorps karakter."

Ruben Jansen pleit voor tiny houses. Dat zijn kleine en eenvoudige woningen. "We moeten duurzaam denken. Voor deze huizen heb je niet veel materialen nodig. Je kunt ze makkelijk in het landschap inpassen en ideaal voor starters."

In de woonwijk zijn twee bijzondere gebouwen gepland. Gerrit Jan Roelofsen uit Elst zoekt een locatie voor een woonvorm voor jongeren met een beperking. "Die kan in zo'n speciaal gebouw ondergebracht worden. Ik kreeg geen weerstand nadat ik mijn idee naar voren bracht", zegt hij.

Volgens Wilma Hoekstra, bestuurslid van buurtvereniging Brienenshof en wijkplatform Elst-Oost, zijn alle ideeën netjes verwerkt in de plannen. "Ik denk wel dat de mensen echt het gevoel hebben dat er met hun wensen wat is gedaan. Het resultaat ziet er mooi uit maar ik ben benieuwd hoe het straks feitelijk wordt."

Er is voor gepleit om de nieuwe wijk niet via de Groenestraat te ontsluiten. Er komt een ontsluiting aan de kant van de Olympiasingel. "Ook zijn we voor een verbinding van de wijk Brienenshof met De Pas", zegt Wilma Hoekstra. "Het type huizen past bij het dorpse van Elst. Dat geldt ook voor de twee geplande bijzondere gebouwen. Die hoeven niet bombastisch te zijn. Het gaat ook om de bijzondere functie die je in zo'n gebouw kunt onderbrengen. Denk aan voorzieningen en een zorgcomponent."

Hanneke van der Ploeg heeft vooral oog voor het groen in de wijk. Ze komt op voor dieren en bomen. "Het groen interesseert me heel erg. Dat ze niet alle oude bomen weghalen. Ik ben gerustgesteld dat ze veel laten zoals het is. Dat groen is belangrijk voor de vogels en de insecten."

Henco van de Sandt is als bewoner van de Groenestraat vooral benieuwd naar de ontwikkelingen. "Er is een woningtekort en dan snap ik wel dat ze op deze plek uitkomen. Bovendien is Elst populair om te wonen."

De spelregelkaart en het inspiratieboek dat naar aanleiding van de wensen van betrokkenen is gemaakt zijn tijdens de inloopavond aangeboden aan wethouder Jan van Baal van de gemeente Overbetuwe.

Meer berichten