De stemming zit er zaterdagavond goed in tijdens het streekfestival op Park Bredelaar in Elst. (foto: Ellen Koelewijn)
De stemming zit er zaterdagavond goed in tijdens het streekfestival op Park Bredelaar in Elst. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn )

Bredelaar ideale plek voor zorgcliënt

door Vincent Bos

Feest van Popkoor Akkoord in park

Cliënten van zorgorganisatie Philadelphia hebben hun draai gevonden op Park Bredelaar, tussen Elst en Bemmel. Dat blijkt wel uit de enthousiaste wijze waarop ze meewerken aan het tweedaagse Streekfestival. In het park wordt gesmuld van hapjes en drankjes en genoten van heerlijke muziek.

ELST – Overal klinkt muziek. Naast de boom, bij de uitkijktoren, op het parkpodium en in de boomgaard. Er is ook van alles te doen. Kinderen kunnen pannenkoeken bakken of de smid meehelpen. Of luisteren naar een verteller terwijl hun ouders over het grote terrein flaneren.

Het is goed toeven in Park Bredelaar. Zoals je het zou verwachten op een verjaardagsfeest. Want daar is sprake van. Popkoor Akkoord bestaat veertig jaar. "We hebben daarom een breed cultureel programma", zegt Wilma van den Dam. "Dat programma paste niet op één dag. We zochten voor ons jubileum een mooie locatie, een plek met een festivalachtige sfeer. Dat troffen we in Park Bredelaar. We werden verliefd op deze plek. Iedereen was enthousiast."

Het is een verstandige keuze. De cliënten van Philadelphia, die het terrein al kennen van de dagbesteding, helpen mee in de horeca. Het wordt door het publiek gewaardeerd. "Iedereen heeft zo'n positieve uitstraling", zegt René Smeenk.

Hij geniet deze zaterdagavond van alle optredens. "Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn. We zijn ontzettend aan het genieten." Hij heeft nog wel een advies aan de organisatie. Smeenk mist een kraam waar informatie wordt gegeven over Philadelphia en de opzet van Park Bredelaar.

Laurens en Antoinnette Nobel uit Elst hebben het eveneens naar de zin. "De sfeer is prima, het is echt gezellig. De stemming tussen de mensen onderling is ook zo goed. Dit is een leuk festival. Beslist voor herhaling vatbaar."

Theo Cuijk uit Wijchen denkt er net zo over. Hij heeft in een brochure over het festival gelezen en is met zijn vrouw naar Elst gereden. Ze hebben het terrein ook al verkend. "We zijn helemaal rondgelopen. Het is hier hartstikke mooi. Het heeft wel iets." De ongedwongen sfeer spreekt hem aan.

Ze hebben Joop Jacobs dan al ontmoet. Hij is elke donderdagmorgen in Park Bredelaar te vinden. Hij werkten in de groenten- en fruittuin. "Ik doe het kleine fruit, denk aan rode bessen, frambozen en aardbeien. In het najaar bewerken we het land met geitenmest. We doen hier alles biologisch", geeft hij aan.

Dat de mensen in hun element zijn merkt parkbeheerder Antoin Buiting. Hij geeft aan dat het park volop in ontwikkeling is. "Het park wordt steeds meer een zorg- en welzijnslocatie. De komst van Philadelphia is echt een impuls geweest."

Carla Hofman van Philadelphia ziet ook dat de cliënten het er naar de zin hebben. Daar wordt alles aan gedaan. Ze geeft aan dat er een individuele aanpak is, want iedere cliënt heeft zijn of haar eigen vorm van begeleiding nodig. Buiting is ook in zijn nopjes met het groeiende aantal vrijwilligers. "We zijn begonnen met een groep van 8 mensen, nu zijn het er wel 40."

Meer berichten