De deelnemers aan de Tour de Toon vertrekken na de stop bij de theetuin in Elst naar Heteren. (foto: Ellen Koelewijn)
De deelnemers aan de Tour de Toon vertrekken na de stop bij de theetuin in Elst naar Heteren. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn )

Even fietsen en dan de theetuin in

door Vincent Bos

Fietsrit eerbetoon aan burgemeester

De fietstocht is bedoeld als eerbetoon aan voormalig burgemeester Toon van Asseldonk van Overbetuwe. Vandaar dat de ronde Tour de Toon wordt genoemd. Als het aan raadslid Roel Eefting ligt komt de fietstocht jaarlijks terug.

ELST – De fietstocht is een initiatief van D66. De politieke partij spreekt er de waardering mee uit voor Toon van Asseldonk die na één ambtstermijn is vertrokken als burgemeester van Overbetuwe. Hij is inmiddels opgevolgd door Patricia Hoytink-Roubos.

Toon van Asseldonk heeft zich vanwege de impact van de grote brand in Herveld op de zondagmorgen afgemeld voor de fietstocht. Niettemin zijn de anderen wel op de fiets gestapt. Het mooie weer nodigt ook uit voor een tocht door de Betuwe. Het vertrekpunt is theater De Kik in Elst. "We hadden in Westeraam een e-bike klaarstaan voor de burgemeester. Dat met het oog op duurzaamheid", zegt Roel Eefting, die een van de deelnemers is.

De rit van deze zondag heeft een recreatieve bestemming. Het betekent dat de deelnemers stoppen bij enkele bijzondere voorzieningen in de gemeente. De laatste halteplaats is bed and breakfast De Koekebekke van Emmy van Balen, ook van D66.

Daarvoor zijn de deelnemers al in Heteren geweest waar ze hebben geluisterd naar Jan van Brakel. De eerste stop is theetuin Het Töbke aan de Tobbenhofsestraat in Elst. De theetuin is een initiatief van José van Benthum. Ze is iedere zondag geopend van 11.00 tot 17.00. Groepen kunnen er op afspraak ook op vrijdag of zaterdag terecht.

De theetuin wordt door steeds meer mensen ontdekt. Bezoekers zijn onder de indruk van de ruimte en de prachtige natuur. José van Benthum wil graag een volgende stap zetten. Want van alleen de verkoop van een kop thee kan je niet leven. Ze wil een aantal keren per jaar alcohol kunnen schenken. Daarvoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. Een ambtenaar van de gemeente Overbetuwe heeft haar tot drie keer toe verteld dat dit er niet inzit.

Dan heeft ze deze zondag wel het goede gezelschap op bezoek. Want Roel Eefting is fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad. Op die raad heeft José van Benthum nu haar hoop gevestigd, zegt ze. Ze wil binnenkort tijdens de inspreekronde de politiek voor haar idee te winnen.

Ze heeft nu een omgevingsvergunning. Die is tien jaar van kracht. Ze is met de theetuin aan het vierde seizoen begonnen. "Als ik een horecavergunning krijgt, heb ik meer mogelijkheden. Dan kan ik vaker geopend zijn."

De groep fietsers luistert geïnteresseerd naar haar verhaal. Maar de klok tikt onherroepelijk door en in Heteren wacht Jan van Brakel op hun komst.

Roel Eefting meldt dat de Tour de Toon een jaarlijks terugkerende fietstocht wordt. "Zaterdagavond werd ik geïnspireerd door het Songfestival. Dan denk je aan de muziektoon en dat past bij de Tour de Toon. Daarom hoop ik dat we volgend jaar op de plaatsen waar we even stoppen muziek kunnen laten klinken."

Meer berichten