Jan Willem Kamerman (rechts) draagt het directeurschap van Park Lingezegen over aan Sven van Rijswijk. (foto Hannie Schrijver)
Jan Willem Kamerman (rechts) draagt het directeurschap van Park Lingezegen over aan Sven van Rijswijk. (foto Hannie Schrijver) (Foto: )

Nieuwe fase voor Park Lingezegen

door Hannie Schrijver

Van inrichting naar parkbeheer

Een immens landschapspark van 1700 hectare met een prijskaartje van 68,5 miljoen euro. Het is de verdienste van directeur Jan Willem Kamerman (54). Deze maand gaf hij het beheer van Park Lingezegen over aan nieuwe parkdirecteur Sven van Rijswijk (48).

Overbetuwe - "Ik heb gedaan wat ik heel graag wilde", vertelt een trotse Kamerman. "Maar het park gaat, nu het bijna af is, een nieuwe fase in. Het is een logische en natuurlijke stap om het beheer door een ander te laten doen. De omgeving ligt klaar voor andere initiatieven."

Kamerman kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen tien jaar. "Ik ben supertrots wat het is geworden. Het allerleukst is dat zoveel mensen in het park komen. Ik heb ook wel een paar favoriete plekjes. De Notenlaan bijvoorbeeld is precies de essentie van de bedoeling van het park: de kracht van de omgeving gebruiken. Het was een zwaar verwaarloosde laan met veel onkruid. En als je in het waterrijk ziet hoe de biodiversiteit daar is, dat is ongelooflijk. Lepelaars, tureluurs, rietvogeltjes, reigers, het is allemaal zelf aan komen vliegen. De kans dat de roerdomp zou komen was zeer klein, maar hij zit er al. De natuur kan zich zo snel aanpassen."

Het park wordt volgens Kamerman druk bezocht, weet hij uit ervaring. "Voordat het park werd aangelegd, was het gebied waar Landerij De Park staat niet toegankelijk. Het was allemaal weiland. Op het moment dat we hier een opening maakten, zag je het al gebeuren. Kinderen en mensen met honden kwamen al kijken en langzaamaan zag je het park volstromen. Doordeweeks zijn hier ook altijd mensen. Met name ommetjes van vijf kilometer zijn favoriet."

De aanleg van Park Lingezegen startte eind 2008. Kamerman begon toen als projectleider en werd twee jaar later benoemd tot parkdirecteur. Nu het bijna af is, gaat Lingezegen over van de inrichtingsfase naar de fase van beheer en gebruik. En dus maakt Kamerman plaats voor Sven van Rijswijk.

"Op een van mijn eerste werkdagen heb ik met Jan Willem een fietstocht gemaakt", vertelt Van Rijswijk. "Ik maakte een zeer trotse scheidend directeur mee. En die trots is terecht, vind ik. Het is een kwalitatief waardig gebied. Om door een ringetje te halen. Ik vind de keus om deelgebieden te maken met ieder zijn eigen kracht een heel goed idee. Ik ben heel bij dat ik zo'n mooi park mag overnemen."

Met een nieuwe directeur wordt Park Lingezegen een ander soort organisatie. Het zal meer een netwerkorganisatie worden waarbij bewoners, vrijwilligers en organisaties betrokken worden. "Het wordt ook meer een adviesbureau. Daarbij willen we in eerste instantie aanjager en enthousiasmeur zijn. Als je een sportevenement wil organiseren, kun je bij ons aankloppen voor hulp. Het moet wel gaan om evenementen die bij het park passen, niet alleen qua geluid, maar ook qua verbinding met de omgeving. Een evenement moet het gebied versterken, dat is essentieel. Daar zal ook wel beleid op moeten komen."

Meer berichten