Alex Gijsbers en Gerard Derksen vertrekken naar Spitsbergen voor de meest noordelijke marathon op vaste grond. (foto Hannie Schrijver)
Alex Gijsbers en Gerard Derksen vertrekken naar Spitsbergen voor de meest noordelijke marathon op vaste grond. (foto Hannie Schrijver) (Foto: )

Marathon lopen op unieke plek

Winnen of op tijd lopen. Het interesseert ze niks. Het is de belevenis die telt. En voor ijsberen zijn ze niet bang. Alex Gijsbers en Gerard Derksen vertrekken deze week naar Spitsbergen voor de meest noordelijke marathon op vaste grond.

door Hannie Schrijver

Driel - Gijsbers is een echte sportman. Het begon al op school met atletiek. Toen hij op 20-jarige leeftijd als kok in Zwitserland ging werken, werd hij gevraagd de jeugd te trainen. Inmiddels woonachtig in Nederland, is hij sinds tien jaar trainer bij Running Elst. "Wat ik zo leuk vind is mensen sportief bezighouden en ze enthousiast maken. Als trainer is het leuk om een groep op een hoger niveau te krijgen."

Sinds een paar jaar richt hij zich op trailrunning, lopen op onverhard en oneffen grond. "Ik vind de weg echt niks meer aan. In het bos en in de bergen is zoveel meer rust en meer beleving. Het vraagt ook iets meer van je lichaam. Je loopt meer op reactiviteit, je passen zijn kleiner en sneller en je moet meer opletten wat je doet. Het is toch een hele andere tak van sport. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Er zijn eigenlijk geen limieten, je kunt overal komen. Dat geeft mij een oppermachtig gevoel."

Derksen begon veertien jaar geleden met hardlopen en leerde bij Running Gijsbers kennen. Zo rolde hij ook in het trailrunning. Hij zag de Arctic Marathon al een paar keer voorbij komen. "Het leek me zo bijzonder. Ik zou er niet op vakantie gaan, maar nu ging het om een marathon in een gebied waar je bescherming nodig hebt tegen ijsberen. Dat triggert enorm. Het idee van spanning. Toen ik hoorde dat Alex als begeleider meeging, was dat voor mij de laatste push om die stap te nemen. Het is best duur, maar zo uniek."

Zo noordelijk lijkt het heel koud te gaan worden, maar dat valt wel mee. Op dit moment is het er 5-6 graden, normaal rond het vriespunt. "Voor mij is het de ideale looptemperatuur", zegt Derksen. "Als je gaat lopen, produceer je zelf warmte. Ik heb het niet snel koud, dus waarschijnlijk loop ik gewoon in een korte broek."

Voor Gijsbers is de uitdaging niet heel groot. "Het is daar vrij vlak. Niet voor een wegloper, maar als je gewend bent in de bergen te lopen, dan is dit eigenlijk niks. Maar het is wel een unieke plek. Er ligt nog behoorlijk wat sneeuw en er zijn walrussen en mooie broedgebieden van vogels die je hier niet hebt." Derksen: "Dit soort dingen zijn zo uniek, dat doe je maar een keer in je leven."

Meer berichten