Kersverse kinderburgemeester Selma en haar ouders gaan een druk maar bijzonder jaar tegemoet. (foto Hannie Schrijver)
Kersverse kinderburgemeester Selma en haar ouders gaan een druk maar bijzonder jaar tegemoet. (foto Hannie Schrijver) (Foto: )

Selma nieuwe kinderburgemeester

Selma Bensiali is de nieuwe kinderburgemeester van de Overbetuwe. Vorige week werd zij door burgemeester Patricia Hoytink-Roubos verrast op haar school De Wegwijzer. Vandaag is ze officieel geïnstalleerd.

door Hannie Schrijver

Elst – "Ik schrok wel heel erg", vertelt Selma (net 11) over de bekendmaking van haar nieuwe functie. Vorige week woensdag zat ze rustig in haar klas toen ineens een hele delegatie binnenstapte om haar het nieuws te vertellen. "Toen de burgemeester binnenliep, dacht ik 'ben ik kinderburgemeester?' Ik voelde eerst heel veel spanning en na de schrik kreeg ik heel veel adrenaline."

Een paar maanden geleden stuurde Selma een sollicitatie voor de functie van kinderburgemeester. "Ik kende de vorige, David, van de jonge mantelzorgers. Het leek me heel leuk wat hij deed en dus heb ik gesolliciteerd." Een issue die Selma aankaartte in haar sollicitatie was meer activiteiten voor mensen met een beperking. "Mijn broer Omar (15) is lichamelijk en verstandelijk beperkt. Hij kan niet lopen en niet praten. Ik speel heel veel met mijn broer en daar wordt hij heel blij van." Selma vindt het belangrijk dat er meer activiteiten komen voor mensen met een beperking, maar ook dat met name kinderen meer gaan begrijpen wat een beperking is. Daar wil ze zich het komende jaar graag voor inzetten. "Maar ik zou ook graag medicijnen willen ontwikkelen voor zeldzame ziektes. Ik wil later dokter worden, of burgemeester."

Voordat ze solliciteerde schreef ze al een brief aan toenmalig burgemeester Toon van Asseldonk over haar issue. "Ik mocht toen bij de burgemeester op gesprek komen en hij vond ook dat er weinig werd georganiseerd." Dankzij haar idee zal eind dit jaar een speciale dag plaatsvinden voor mensen met een beperking. Over hoe de dag wordt ingevuld, wordt nog druk nagedacht.

Maar Selma heeft meer ideeën. "Ik zou graag ook meer voor de natuur willen doen. Meer bloemen en planten voor de vlinders en de bijen. En ik zou graag af en toe met een paar scholen zwerfafval van straat gaan halen."

"Mijn ouders kunnen heel goed liegen", grapt Selma over vader Mohamed en moeder Soad. Haar ouders wisten al een week dat Selma kinderburgemeester zou worden. "Je moet gewoon net doen of het niet bestaat. Gewoon uitschakelen en niet teveel aandacht aan besteden", aldus Soad.

Net als Selma gaan de ouders een druk jaar tegemoet. "Soms moet ze tijdens schooltijd ergens heen en na schooltijd is er ook veel. Maar als je iets wil leren, moet je toch moeite doen. We gunnen het haar ook heel erg. Het is zo'n mooie kans die ze nu krijgt. We hebben haar ook gestimuleerd. Ze kan hier veel van leren. Ook als mens zal ze zich verder ontwikkelen door haar rol als kinderburgemeester. En je maakt dingen mee die wij als normale burger niet meemaken. Dat is wel heel bijzonder."

Elma hoopt dat heel veel mensen vragen insturen op haar e-mailadres: kinderburgemeester@overbetuwe.nl.

Meer berichten