IVN-gids Alice Kuif (groen jack) geeft uitleg in het Galamapark in Elst. Ze wijst de groep op een moerbeiboom. (foto: Kirsten den Boef)
IVN-gids Alice Kuif (groen jack) geeft uitleg in het Galamapark in Elst. Ze wijst de groep op een moerbeiboom. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Altijd naar 't dorp via dit mooie park'

Hij loopt bijna dagelijks door het Galamapark aan de Randweg in Elst. Nico Spaans weet dat er veel bomen staan. En vooral ook dat je er allerlei bijzondere bomen ziet. "Ik ben gek op bomen. Het is een fantastisch park", zegt hij tijdens de bomenexcursie van IVN.

door Vincent Bos

ELST – De belangstelling voor de rondleiding door het park is groot. Er komen veertig mensen op af. Meer dan waarop de IVN-gidsen Anja Straver en Alice Kuif gerekend hebben. Sommige deelnemers wonen nog niet zo lang tegenover het park of komen er te wonen. Iedereen is benieuwd welke bomen er staan.

Het park is genoemd naar oud-burgemeester Haye Galama. Die heeft ervoor gezorgd dat er allerlei verschillende soorten bomen zijn geplaatst. "Er staan 107 bomen", zegt Anja Straver.

Nico Spaans weet dat het park vroeger een woest gebied was. "Er lag een weiland. Hier hebben nog koeien van mijn schoonvader gelopen. Als ik naar het dorp moet, ga ik altijd door het park", zegt hij. En elke keer is het weer genieten.

Dat geldt ook voor Annie Zweers uit Elst. Het is een hartstikke mooi park. Ik kom er vaak, maar weet niet alles van de bomen. Wel dat er in december mooie appeltjes liggen. Die verwerk ik altijd in een bloemstuk."

Cor Bloom uit Heteren is al even geïnteresseerd in de pracht van het park. Ook hij houdt van bomen. "Er kunnen er nooit genoeg staan", laat hij weten.

Jan Okhuijsen is met zijn vrouw en een kennis vanuit Wijchen naar Elst gereden. "We doen vaker aan excursies van IVN mee. De natuur heeft onze belangstelling. Of nu om bomen of planten gaat. Het is prachtig dat IVN zo'n rondleiding gratis aanbiedt. Het lijkt me interessant vandaag. Ik reken op een leerzame middag."

Een uur later laat hij de groep even voor zich uit lopen. Hij gaat terug naar een boom die hij net is gepasseerd en komt al etend terug. "Dit is vlierbloesem. Dat smaakt echt heerlijk. De vlierbloesem wordt gebruikt voor de thee of er wordt jenever van gemaakt."

Carin Udo en Henk ter Horst uit Elst kennen het park maar willen er meer van weten. Bovendien kan hij kijken hoe Anja Straver en Alice Kuif zo'n excursie aanpakken. Hij heeft net de opleiding tot IVN-gids afgerond. "Over twee weken krijgt hij zijn diploma", zegt Carin Udo.

"Ik heb de cursus gedaan omdat ik over enkele weken met pensioen ga. Dan is het verzorgen van rondleidingen een mooie invulling van de vrije tijd. Bovendien is het een verlengstuk van mijn werk. Ik ben programmamanager hoogwaterveiligheid bij de provincie Gelderland."

Anja Straver wijst intussen op de holen in het park. "Er zitten hier veel konijnen", zegt ze. De gids legt uit dat er een Anna Paulownaboom heeft gestaan. Die is omgewaaid. "Maar op de oude wortels zie je weer nieuwe opgang. De wortels van de oude boom geven voeding aan de nieuwe aanplant. Zo zie je dat bomen mensen helpen met hun zuurstof en dat ze elkaar ondersteunen."

Meer berichten