Diny Gesthuizen, Rini Peters en Karin Fonville zoeken naar financiële middelen om het jaarlijks uitje voor ouderen te kunnen blijven bekostigen.
Diny Gesthuizen, Rini Peters en Karin Fonville zoeken naar financiële middelen om het jaarlijks uitje voor ouderen te kunnen blijven bekostigen. (Foto: )

Doek valt bijna voor dagtocht ouderen

Deze maand gaan ze er nog op uit. Maar misschien is het wel de laatste keer. Want door het teruglopen van sponsorgeld wordt het jaarlijks uitje voor ouderen bedreigd. Stichting DOE is dringend op zoek naar financiële middelen.

door Hannie Schrijver

Elst – Het is een dagje ontspanning, even uit de dagelijkse sleur ontsnappen en andere mensen ontmoeten. Voorzitter Diny Gesthuizen van Stichting DOE vindt het verschrikkelijk als het uitje voor ouderen straks verdwijnt. "Het zou ontzettend jammer zijn voor mensen die nooit buiten de deur komen. Zeker in de tijd van nu waar verzorgingshuizen verdwijnen en waar mensen meer op zichzelf aangewezen zijn. Juist voor hen is het zo belangrijk dat dit door kan gaan."

Het uitje is volgens bestuurslid Karin Fonville heel belangrijk voor het sociale aspect: "Er is al zoveel weggevallen qua sociale interactie en ouderen kunnen niet meer zo makkelijk weg. Er is nog heel veel eenzaamheid in Nederland." Ieder jaar gaan veel ouderen mee. "Er is dus veel animo voor. Veel ouderen eten vaak toch alleen. Het sociale aspect van het uitje is daarom zo belangrijk. Als je op zo'n dag ook vraagt aan mensen hoe ze het vinden, zeggen ze vaak hoe fijn het is om met zoveel mensen samen te eten", aldus Gesthuizen.

Stichting DOE heeft nog een aantal grote sponsoren. "Jumbo Macleane verzorgt al vier jaar de lunch en we krijgen geld van de Rotary en van Stichting Wervershove", legt Gesthuizen uit. "Dankzij een bijdrage van het Winterfestijn en de opbrengst van een benefietconcert kunnen we dit jaar gaan. Maar het is niet meer voldoende. Het uitje moet toegankelijk zijn voor iedereen. We vragen 35 euro eigen bijdrage, maar voor sommige mensen kan dit nog teveel zijn. We streven ernaar de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden, zodat iedereen mee kan."

Gesthuizen vindt het uitje ook belangrijk voor mantelzorgers. "We hebben meegemaakt dat mensen zo zorgbehoevend zijn, maar nergens naartoe kunnen. Dan is een mantelzorger opgelucht dat er een dag is waarop goed voor een familielid gezorgd wordt en de mantelzorger even kan ademhalen."

Stichting Dagtocht Ouderen Elst (DOE) bestaat al sinds 1948 en organiseert ieder jaar een dagtocht voor ouderen. Ieder jaar gaat de tocht naar een ander deel van Nederland, maar de opzet is wel hetzelfde: boot, bus en eten. Jaarlijks gaan tussen de 120 en 160 ouderen mee. Op woensdag 19 juni gaat het uitje naar Limburg. Heb je interesse om te sponsoren of wil je meer informatie? Mail naar dgesthuizenrutjes@gmail.com.

Meer berichten