Muzikanten trekken met de fiets rond om te spelen op het RijnWaalpadfestival tussen Arnhem en Nijmegen. (foto: Ellen Koelewijn)
Muzikanten trekken met de fiets rond om te spelen op het RijnWaalpadfestival tussen Arnhem en Nijmegen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn )

Dankzij fietspad vaker naar Arnhem

Wat een fietspad al niet doet. Toon en Ria van de Looi uit Bemmel kwamen voorheen helemaal niet zo vaak in Arnhem. Maar nu wel. Dankzij het RijnWaalpad, de snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen. Volgens de provincie Gelderland is het een van de populairste routes in haar gebied.

door Vincent Bos

ELST/BEMMEL – Op de plaats waar de Breedlersestraat uitkomt op het RijnWaalpad is een heus festivalterrein ingericht. Het is immers Hemelvaartsdag, bij uitstek de dag waarop fietsers lange tochten maken. Vertier is er volop. Er staat een ludieke pipiwagen (toilet), muzikanten stappen van hun meerpersoonsfiets om te spelen, mensen smullen van heerlijke hapjes en kinderen pimpen er hun fiets.

Bij de Heel Gelderland Fiets Camper stappen Toon en Ria van de Looi even af. Ze prijzen de snelfietsroute. "Het is een fantastisch fietspad. We maken er veel gebruik van om in Arnhem te komen. Dat deden we voorheen veel minder."

Ze plaatsen kanttekeningen bij het fietspad. "Er zijn onveilige oversteekplaatsen. Deze bij de Breedlersestraat is er een van. Verderop bij de Linge is oversteken ook lastig. Zeker als het donker is. Met al die lampen van auto's op de A325 zie je fietsers dan bijna over het hoofd", zegt Toon van de Looi. "En vergeet de oversteekplaats in Ressen niet", vult zijn vrouw aan. "Die is ook zo gevaarlijk."

Daarom stuurt de fietsersbond aan op maatregelen. "We hopen dat de snelfietspaden toekomstbestendig zijn nu er steeds meer fietsers bij komen en er toch gevaarlijke plekken zijn", zegt provinciaal vertegenwoordiger Ivo Smit terwijl hij passerende fietsers snel een sticker aanreikt.

Wegen afsluiten voor auto's is wat hem betreft een optie. "Je kunt daarnaast denken aan het aanleggen van tunnels of het aanbrengen van drempels. Geen kruising is de beste oplossing."

Wethouder Jan van Baal van de gemeente Overbetuwe geeft aan dat weggebruikers respect voor elkaar moeten tonen. "Jaren geleden is het RijnWaalpad geopend in de hoop dat het veel fietsers zou trekken. Zowel woon-werkverkeer als recreanten. Dat is gelukt. Iedereen moet eraan wennen dat fietsers met verschillende snelheden er gebruik van maken." Hij geeft aan dat veiligheid de volle aandacht heeft.

Het fietspad wordt door menigeen als een aanwinst gezien. Dat blijkt uit cijfers van de provincie Gelderland. Het is een populaire route. In drie jaar tijd is het aantal gebruikers al met 43 procent gegroeid.

Deze donderdag is het tijd voor feest. Bij Wieke van Leeuwen kunnen fietsers hun rijwiel pimpen. Dat kan met fladderende vlinders, ogen op stokjes of bamboebeesten. "Ik werk alleen met afvalmateriaal. Denk aan fietsbanden of hekken. Of deze bamboestokken", zegt de kunstenares die een atelier heeft in de voormalige Honigfabriek in Nijmegen

De vriendinnen Denise en Daniëlle (allebei twaalf jaar) weten wel raad met het materiaal. Ze tekenen figuren op pingpongballen en rijgen die aaneen. Dan hebben ze een fraaie ketting om aan het stuur te hangen.

Meer berichten