Tijdens de huifkartocht door Het Waterrijk is van alles te zien. (foto: Ellen Koelewijn)
Tijdens de huifkartocht door Het Waterrijk is van alles te zien. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Genoeg te beleven in Het Waterrijk

Dat is nog eens een mooie afsluiting van een korte vakantie. Helma en Peter Kramer uit Soesterberg maken een huifkartocht door Het Waterrijk, onderdeel van Park Lingezegen. "Het is hartstikke leuk", geven ze halverwege al aan. Ze zien met de anderen hoe prachtig dit gebied geworden is.

door Vincent Bos

ELST – Ze logeren op de camping bij Park De Bredelaar, hebben de route van de Nijmeegse Vierdaagse al gefietst en stappen nu in de huifkar van Arie Gijsberts van manege De Hoeve. Helma en Peter Kramer komen vaker deze kant op want hun dochter woont in Elst. In Het Waterrijk waren ze nog niet eerder. Ze zijn onder de indruk van het gebied. "Het is hier prachtig. We zijn heel tevreden met dit rondje."

Ze hebben dan al verschillende vogels gespot. "Ik heb een ooievaar gezien, maar ook een steltloper, lepelaar, reiger en een vogel met een oranje snavel", zegt Helma Kramer. Ze zitten in de huifkar op de bok en hebben daardoor een prachtig uitzicht.

Elfriede Voss uit Elst fietst vaak door het gebied. Ze rijdt mee om meer routes te leren kennen. "Ik woon al 48 jaar in hetzelfde huis en was als de dood dat het hele landelijke karakter van het gebied zou verdwijnen. Het is geweldig wat ze ervan gemaakt hebben. Ik heb de organisatie foto's gegeven uit 2004 toen ze met het gebied begonnen. En moet je nu eens zien hoe mooi het is."

De tocht met de huifkar begint aan de Rijksweg-Noord in Elst. Via de Eerste Weteringsewal gaat de tocht over de snelweg naar Het Waterrijk. Je ziet inderdaad een keur aan vogels. Dat maakt de tocht al interessant, want deze exemplaren kom je in de tuin niet tegen.

Wie wil kan onderweg uitstappen om naar de Lingemobiel te lopen waar vandaar je een imposant uitzicht op het hele gebied hebt. Of je stapt bij het tweede punt uit om je door Staatsbosbeheer te laten informeren over het gebied. Op de derde plek kun je de kano in. En aan het eindpunt kunnen kinderen klauteren want er staat een metershoge klimwand. In de schuur van Tap staan kramen. Je treft er de stand van Park Lingezegen maar kunt er ook smullen van streekgerechten.

Het Waterrijk ligt in het noordelijk deel van park Lingezegen, tussen Arnhem-Zuid en Elst. Het gebied heeft drie functies: water om te bergen, water om te spelen en water voor de natuur. De rietlanden in het oostelijk deel zijn eerder afgerond. Dit is een paradijs voor vogels. Het westelijk deel is een gebied voor sport, recreatie en avontuur. Het Waterrijk zou zondag officieel geopend worden, maar vanwege het overlijden van Joop Eilander is daarvan afgezien. Hij was de belangrijkste man van dit project.

Meer berichten