Een bezoeker van de Modelbouwdagen van Hobma uit Elst is onder de indruk van een op schaal nagemaakte helikopter. (foto: Ellen Koelewijn)
Een bezoeker van de Modelbouwdagen van Hobma uit Elst is onder de indruk van een op schaal nagemaakte helikopter. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Veel te zien op modelbouwdagen

De heilzame werking van modelbouw. Het zou zomaar de titel van een boek kunnen zijn. Op de modelbouwdagen van Hobma in Elst kom je twee mensen tegen die afzonderlijk van elkaar vertellen hoeveel baat ze hebben van het op schaal namaken van boten en kraanwagens.

door Vincent Bos

ELST – Neem Piet Lammerse (61) uit Nieuw-Vennep. Hij was eigen baas, had een bedrijf in de installatie van centrale verwarmingen en maakte lange dagen. Geen dag rust. En dan ook nog roken. Het leidde tot een hartinfarct. Van de arts moest hij dringend een hobby zoeken. Het werd modelbouw. Hij heeft er nog geen seconde spijt van.

"Thuis had ik lang daarvoor al eens een treintje nagemaakt. Dan moet je niet denken aan een modelspoortrein. Die van mij was nog kleiner. Het echt modelbouwen is begonnen met een bootje. Later ben ik dankzij een kennis trucks op schaal gaan bouwen. Met de bovenkant ervan ben ik met pauzes een jaar bezig geweest."

Soms heeft een wagen een defect. Want dat komt ook voor als ze op schaal zijn nagebouwd. "Dan ben ik drie weken lang elke avond aan het reviseren. Maar dat hoort er ook bij", zegt Piet Lammerse. Hij maakt deel uit van het Demo 'Lition' Team, een vriendengroep. Op het visitekaartje staat vermeld dat het een demonstratieteam RC-grondverzet is.

Maar dat was de bezoeker van de modelbouwdagen al opgevallen. Want de kranen nemen om beurten een hap uit een berg aarde om die dan in de laadbak van een vrachtwagen te storten. Precies zoals het in het echt ook gebeurt.

Zijn vrouw Ilona Lammerse (53) heeft het modelbouwvirus ook te pakken. "Mijn man zei dat ik voor de gezelligheid eens mee moest gaan. Ik verveelde me. Toen heb ik mijn eigen spullen aangeschaft en nu ga ik elke keer mee. Al ben ik doorgaans de enige vrouw. Het is een fantastische hobby. Je kunt ongedwongen kind zijn. Het is heel gewoon simpel spelen met auto's. Je gedachten op nul zetten en spelen maar", zegt ze.

Op een ander deel van het bedrijventerrein, waar van alles te beleven is, kom je Wim Bosman (69 ) uit Ochten tegen. Hij staat er met een nagebouwde boot. Niet helemaal eigen fabricaat. Zijn buurman was er al mee begonnen. Bosman was geen modelbouwer. Toen hij thuis kwam te zitten veranderde dat. "De romp van de boot was af. Alles wat je op het dek ziet, heb ik gemaakt. Ik heb er 4,5 jaar aan gewerkt."

De boot werd zijn houvast. "De boot werkt voor mij als een psychiater. De huisarts had me ook geadviseerd ergens mee aan de slag te gaan. Je moet iets doen, bezig zijn", zegt Wim Bosman die fietsenmaker is geweest.

Hij heeft in Maassluis een foto genomen van zijn volgende project. Bruinvis heet de nieuwe boot. Het is het laatste bergingsvaartuig van Tak. "Van de bruinvis heb ik alleen nog de romp gemaakt. Daar heb ik een maand of vier over gedaan. Ik ben blij deze boten te kunnen laten zien. Man, ik heb op deze modelbouwdag al zoveel reacties gekregen. Prachtig gewoon."

Meer berichten