De band De Nieuwe Galukken vermaakt het publiek tijdens het straatmuzikantenfestival in Elst. (foto: Ellen Koelewijn)
De band De Nieuwe Galukken vermaakt het publiek tijdens het straatmuzikantenfestival in Elst. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'We zijn echt jongens van de straat'

Van een afstand heb je al in de gaten dat de zanger iets heeft met Mick Jagger van The Rolling Stones. De mimiek en de armgebaren komen overeen. Als je de naam hoort van de band wordt het vermoeden bevestigt: Happy Stones Band. Je komt de groep tegen in het centrum van Elst.

door Vincent Bos

ELST – Het jaarlijkse straatmuzikantenfestival brengt weer een keur aan artiesten op de been. Logisch dat er veel publiek op afkomt. Laurens van der Zee en Anneke Rot uit Wageningen zijn door de muzikanten van Burning OUD op het evenement gewezen. Ze zijn zelf muzikant en genieten van de Happy Stones Band uit Arnhem. Het is de eerste groep die ze deze zaterdagmiddag horen, maar ze hebben nu de smaak al te pakken. Ze bewegen volop mee. En dat ligt voor de hand want het werk van de band klinkt goed.

Rinie van Rijsingen, ook deelnemer, staat een eind verderop te luisteren naar De Nieuwe Galukken uit Apeldoorn/Winterswijk. "Het is leuk om mee te doen. Maar tussen de nummers door is het even zo goed prettig om naar anderen te luisteren. Ik heb zeven keer eerder meegedaan. Bij de eerste keer had ik meteen de tweede prijs, maar daarna heb ik nooit meer wat gewonnen", lacht hij.

De Nieuwe Galukken vermaakt het publiek. Veel mensen dansen op straat. Zoals het hoort tijdens dit festival. "We spelen al meer dan dertig jaar. Als je al zo lang speelt, zou je beter moeten kunnen", zegt zanger Gé van Dam met enige zelfspot. "We moeten het meer van de charme hebben dan van de muziekkwaliteit." Maar juist de interactie met het publiek zorgt tijdens elk optreden voor veel respons. "We zijn echt jongens van de straat. Heel gezellig om zo te spelen. Daarom ook gaan we vaak naar Munster", zegt hij.

Tijdens de prijsuitreiking laat ook wethouder Jan van Baal zich van de muzikale kant zien. Hij speelt drie nummers met zijn mondharmonica. Wie het lied raadt, krijgt een fles wijn van hem cadeau. Hij is vol lof over het straatmuzikantenfestival en heeft het erover dat organisator Tonny Dulos en de anderen Elst daarmee op de kaart hebben gezet.

De band De Kiloknallers uit Leiden is tijdens het straatmuzikantenfestival in Elst uitgeroepen tot Nederlands kampioen. "Echt waar?", reageert bassist Arjen Schoneveld verrast. De groep doet voor de eerste keer mee in Elst. "Kiloknallers, altijd prijs", lacht de bassist. Bandleider Jan de Nijs legt uit dat De Kiloknallers Ska muziek speelt, afkomstig uit Jamaica. "Dat is heerlijke muziek uit de jaren vijftig. De nummers zijn voor iedereen toegankelijk. Deze muziek swingt en maakt iedereen blij."

Meer berichten