Kunstenares Liesbeth Brinkhuis (links) geeft een bezoekster van de kunstroute Valburg uitleg over haar werk. (foto: Ellen Koelewijn)
Kunstenares Liesbeth Brinkhuis (links) geeft een bezoekster van de kunstroute Valburg uitleg over haar werk. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Lastig om schilderij een titel te geven'

Abstracte schilderkunst. Dat heeft toch echt haar voorkeur. Maar ineens stond er tijdens het werk een oog op het doek. Dat kreeg ze niet meer weg. Ook niet toen Liesbeth Brinkhuis het doek op de kop hing. Het oog bleef haar aankijken. Ze heeft het zo gelaten en er nog een oog bij geschilderd.

door Vincent Bos

VALBURG - Liesbeth Brinkhuis maakt beelden en schilderijen, zegt ze tijdens de tweejaarlijkse kunstroute in Valburg. Welke kunstvorm prefereert ze? "Dan kies ik toch voor de beelden. Een wit doek inspireert niet. Steen heeft een mooie kleur. De vorm spreekt me aan", zegt ze in de tuin aan de Broekstraat in Valburg, waar regelmatig mensen van de fiets stappen om naar de kunst van haar en Sabina Brons te komen kijken. Een aantal kunstenaars exposeert in Het Wapen van Valburg. Waar je ook komt, iedereen is onder de indruk.

Liesbeth Brinkhuis werkt het liefst met harde materialen. "Speksteen kan ook, maar dat is erg kwetsbaar. Dan ben je heel lang bezig geweest en kan het kunstwerk al beschadigd raken door een ring die iemand draagt. Dat wil ik niet. Daarvoor zit er dan te veel werk in het beeld. Daarom kiest ik liever voor Belgisch hardsteen, albast of marmer."

Terug naar dat schilderij met die twee ogen. Trouble is de naam ervan. Toepasselijk. Want de totstandkoming was een heel traject. Het is een schilderij met zeven lagen verf. "Soms heb je dat het niet lukt. Dan ben je niet tevreden. Dat ene oog keek me maar aan. Ik dacht: 'Als dat ene oog me blijft aankijken, dan krijgt het de zin. Dan maak ik er nog een oog bij. Het zijn de ogen van de kat. Een hond heeft model gestaan voor de neus."

Liesbeth Brinkhuis vindt het lastig schilderijen een titel te geven. "Dan duw je de mensen in een richting. Maar Trouble was natuurlijk wel een mooie titel gezien het proces."

Bezoeker Marga Roelofs uit Elst is onder de indruk. "Ik werd gevraagd door een vriendin om mee te gaan. Ik ben heel erg geïnteresseerd in kunst, ga ook vaak naar musea. Daarom was ik benieuwd naar de kunst in Valburg. Die is mooi en verrassend. Helemaal leuk is het dat de organisatie de school bij de kunstroute betrokken heeft. Het is goed dat kinderen al vroeg met verschillende vormen van kunst in aanraking komen. De kunstroute heeft me mede daardoor positief verrast."

Vriendin Susan Westerhof is zelf ook kunstenaar. Ze maakt beelden en schilderijen. Beelden hebben ook haar voorkeur. Het kneden van de klei met de handen geeft haar voldoening. De kunstroute in haar eigen dorp waardeert ze. "Het is leuk om overal te zien wat er gemaakt wordt."

Andere bezoekers reageren net zo opgetogen. Ria Klomp doet dit keer niet mee aan de manifestatie. Eerder waren beelden en schilderijen van haar te zien. Ze kijkt onderweg haar ogen uit. Ze is onder meer onder de indruk van de strips van Sander de Fouw. Hij leert kinderen hoe ze een cartoon kunnen maken. Ria Klomp bewondert de heks die in zijn strips figureert. Daar wil ze wel een stripboek van hebben.

Meer berichten