Zara (links) en Amy Wolff kunnen hun geluk niet op. Ze mogen cadeautjes uitzoeken die aan de wasmolen hangen. (foto: Kirsten den Boef)
Zara (links) en Amy Wolff kunnen hun geluk niet op. Ze mogen cadeautjes uitzoeken die aan de wasmolen hangen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef )

'Voor dat geld kun je veel lol hebben'

Een wasmolen met cadeautjes. Daar doe je kinderen een plezier mee. Ouderen wagen zich aan het enveloppenspel met een scala aan prijzen. Zo is er voor iedereen wel wat te beleven op de eerste midzomerrommelmarkt van de thuisfrontcommissie van de hervormde kerk in Randwijk.

door Vincent Bos

RANDWIJK – Zara Wolff (3) en haar zus Amy (7) vinden het prachtig. Ze mogen van moeder Mirjam enkele cadeautjes aanwijzen. Die zijn goed ingepakt. Dus je weet nooit welk spel of knutselboek uit het inpakpapier tevoorschijn komt. Dat maakt het extra leuk en spannend natuurlijk.

Het grote grasveld achter de hervormde kerk in Randwijk is het ideale decor voor een midzomermarkt. "Het is toch leuk om even te gaan kijken", zegt Mirjam Wolff. Marja Korevaar constateert intussen dat het wasmolenspel een trekpleister is voor kinderen. "Je kunt er van alles krijgen. Van een boekje tot een tol en van een potlood tot een spelletje. Het kost maar vijftig eurocent. Daar kun je een hoop lol voor hebben."

Boekenkraam

Monique van Deelen heeft even verderop een handwerkboek en lampenvoet gescoord. Ze is aangesloten bij de kerk en vindt het daarom voor de hand liggend dat ze naar de midzomermarkt gaat. "Het gaat er ook om dat je kijkt of er nog iets leuks tussen zit. Ik was niet op zoek naar spullen. Maar je ziet dat ik toch geslaagd ben."

Bij de boekenkraam merkt Jan Averink op dat er vooral vraag is naar kinderboeken en boeken met een theologische achtergrond. Maar wie wil kan ook een werk scoren van Gerrit Komrij, Toon Hermans, Tom Glancy of Tess Gerritsen.

Het is de eerste keer dat er een midzomerrommelmarkt is in Randwijk, zegt bestuurslid Ellen van Maanen van de thuisfrontcommissie. Ze krijgt bij de organisatie steun van Petra de Bruijn, Jan van Voorthuijsen en Bart van den Brink. Het doel is geld in te zamelen voor Janneke en Jelle Huisman die door de kerk zijn uitgezonden naar Kroatië.

"Jelle en Janneke werken bij de Roma, de zigeuners. Die zijn ongeletterd en kunnen dus niet lezen of schrijven. Ze zijn daar om voor de Roma Bijbelteksten te vertalen. Jelle werkt ook nog aan een project om een audiobijbel te maken en hij predikt in verschillende kerken", zegt Ellen van Maanen.

Stroopwafelactie

Het is geen betaald werk. Dus is het gezin Huisman afhankelijk van financiële bijdragen van familie, vrienden, kennissen en de kerk. Hulp aan de Roma is hard nodig. De werkloosheid onder deze bevolkingsgroep is groot. De armoede soms schrijnend.

Het gezin kan op hulp rekenen van de kerk. De thuisfrontcommissie zit bepaald niet stil. Eerder is er al een stroopwafelactie geweest en zijn rond Moederdag heerlijke appeltaarten gebakken. Ook heeft de commissie een jaar lang oud papier opgehaald. Op het grasveld staan acht kramen. Er is van alles te doen. Kinderen kunnen zich melden voor spelletjes en er is er zelfs een hoek waar ze kunnen schieten.

Meer berichten