Günther Maters en Linda Kuipers zien de titel Ondernemer van het Jaar echt als teamprestatie. (foto Spot On Media)
Günther Maters en Linda Kuipers zien de titel Ondernemer van het Jaar echt als teamprestatie. (foto Spot On Media) (Foto: )

'We zien dit echt als teamprestatie'

Als 19-jarige jongen nam hij het transportbedrijf van zijn vader over. Na wat omzwervingen begon hij in 2010 een nieuw bedrijf: Koeltrans Angeren. Vorige week wonnen Günther Maters (38) en zijn partner Linda Kuipers (47) de titel Ondernemer van het Jaar 2019.

door Hannie Schrijver

Bemmel - Het bedrijf van Maters is pas negen jaar oud, maar de historie begon al voor zijn geboorte. "Mijn opa had een transportbedrijf, Gebroeders Maters. Mijn vader nam in 1969 transportbedrijf Schaars in Gendt over. Hij was echt een ondernemer. Mijn moeder was opgegroeid in het veetransport, dus die had transport ook in het bloed. Je groeit daar dus in op. Chauffeurs kwamen bij ons op de koffie en aten 's avonds mee. Hun verhalen vond ik altijd prachtig. Ik wist op de basisschool al dat ik de transport in wilde."

Op zijn negentiende zou hij na een stage bij Tiemex in dienst treden, maar toen werd zijn vader ziek, kanker. "Ik wilde ondernemen, maar ik wilde het op een andere manier doen. Ik wilde bijvoorbeeld rechtstreeks voor de klant gaan rijden. Mijn vader wilde dat het bedrijf succesvoller werd onder mijn leiding en niet voordat ik het overnam. In juni was ik klaar met school en nam ik het over. Ik was toen 19 jaar."

Eind 2006 werd hem gevraagd of hij het bedrijf wilde verkopen. "Je gaat er dan toch over nadenken. Ik ben een workaholic en je gaat je toch afvragen hoe lang je dit nog volhoudt." In maart 2007 verkocht hij het bedrijf en bleef er werken, maar hij begon het ondernemerschap te missen. En zo besloot hij in 2010 toch weer voor zichzelf te beginnen. "Ik vond het wel spannend", geeft partner Linda Kuipers toe. "We zagen elkaar al weinig. Maar toen ben ik toch een beetje begonnen met de naam en het ontwerp van het logo." Kuipers werkte zelf jarenlang bij H&M en klom daar op tot regiomanager. Ze had de leiding over 25 winkels. Toch koos ze voor een rol in het bedrijf van haar man.

Koeltrans Angeren is een transportbedrijf dat gespecialiseerd is in het vervoer van versartikelen: groente, fruit, eieren, bloemen en planten en diepvriesproducten. Bij de start op 1 augustus 2010 had Koeltrans nog vier vrachtwagens. Nu zijn dat er 95. Van vijf chauffeurs en twee man op kantoor groeide het bedrijf naar 131 man personeel.

Vorige week won het stel de titel Ondernemer van het Jaar 2019. "Ik denk dat het toch wel de gunfactor is. Je hebt een verhaal en de klant gelooft erin en gunt je dat. Mensen kiezen ook wel voor ons, omdat we vooruitstrevend zijn. We rijden bijvoorbeeld met de nieuwste wagens. Dat zijn wel dingen die opvallen. Mensen zien wat je de laatste jaren hebt opgebouwd. Van klein bedrijf naar grote speler. En met je bekendheid zet je zelfs de regio op de kaart. In een branche met kleine marges is het denk ik best een prestatie om zo'n groei door te maken. Dat doe je door de juiste mensen om je heen te verzamelen. We zijn met de juiste mensen gestart. Je moet die groei ook als teamprestatie zien. Dat hadden we nooit met zijn tweeën gekund."

Meer berichten