De leerlingen van Het Westeraam maken er echt werk van een auto te poetsen. De opbrengst is voor KiKa. (foto: Ellen Koelewijn)
De leerlingen van Het Westeraam maken er echt werk van een auto te poetsen. De opbrengst is voor KiKa. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Dat tieners dit doen is echt geweldig'

"Dat tieners dit doen. Dit is helemaal geweldig. Daar rijd ik graag een eindje voor om." Caroline Vissinga uit Arnhem laat in Elst haar auto wassen door leerlingen van Het Westeraam. De opbrengst is bestemd voor KiKa, Kinderen Kankervrij. Daarvoor onderbreken de tieners graag hun vakantie.

door Vincent Bos

ELST – Het spreekt Caroline Vissinga aan dat de tieners deze actie voor het goede doel op zich hebben genomen. "Meestal komen volwassenen met dergelijke plannen. Heel top dat tieners verder denken dan hun eigen wereld die gezond is. Ik werk in de gezondheidszorg en daarom spreekt dit doel me zo aan", zegt de Arnhemse wier partner ook de auto laat wassen.

Ze wonen in Arnhem-Zuid. Dan is deze wasstraat nog redelijk dichtbij. "Al hadden we verder weg gewoond, dan nog waren we gekomen. Juist omdat we het zo'n goed plan van de leerlingen vinden", zegt Caroline Vissinga. Ze ziet vanaf de zijlijn dat de auto al aardig in het sop is gezet. De leerlingen doen hun uiterste best om de wagen weer te laten glazen.

'Klaar met kanker'

De actie is bedoeld bedacht door Tesse Danen. Ze zet zich al jaren in om geld op te halen voor kankeronderzoek. Om die reden heeft ze begin juni meegedaan aan Alpe D'HuZes. Betrokkenen fietsen dan de berg op, die bekend is uit de Tour de France. "Ik ben helemaal klaar met die ziekte en dat mensen eraan doodgaan. Daarom haal ik geld op."

Arjan Sluiter van het Carwash Centre aan de Industrieweg-Oost stelt zijn wasstraat voor het goede doel beschikbaar. Dat vinden de leerlingen een fantastisch gebaar.

Over werk hebben ze deze zonnige vrijdag niet te klagen. Waar vrienden wellicht verkoeling zoeken aan het water, werken zij zich in het zweet. Ze malen er niet om. De sfeer is goed. Hun actie wordt bovendien gewaardeerd want menigeen komt langs om zijn wagen te laten wassen. De leerlingen pakken daarnaast de stofzuiger om de binnenkant schoon te maken.

Barbecue

Nick Jacobs (15) en Serene Wever (14) doen graag mee. "Omdat dit een actie is voor het goede doel hoefden we er niet lang over na te denken. We hebben al vakantie maar wilden juist meedoen vanwege KiKa en omdat we dit met onze klas doen. We doen er alles aan om een mooi bedrag op te halen. Daarom collecteren ook we op de parkeerplaats. De een geeft vijftig eurocent, de ander een euro of vijf euro. We zijn met elk bedrag al blij."

"En af en toe hebben we even een watergevecht. Dat hoort er ook een beetje bij", lachen Nick en Serena. De actie mogen ze wel weer noteren voor hun maatschappelijke stage. Dus hebben ze er zelf ook wat aan. Aan de actie doen zeven leerlingen mee. Ze komen uit Arnhem., Elst, Driel, Heteren en Bemmel.

De inzet van de leerlingen wordt uiteraard beloond. De autowasactie wordt afgesloten met een barbecue en dat is met dit mooie weer natuurlijk een even smakelijk als prettig vooruitzicht.

Meer berichten