Ton Schrader loopt op de Eshofmarkt rond  om iedereen met water te besproeien. Suzanne kan de actie wel waarderen. (foto: Ellen Koelewijn)
Ton Schrader loopt op de Eshofmarkt rond om iedereen met water te besproeien. Suzanne kan de actie wel waarderen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Deze fietstassen kosten bijna niets'

Ton Schrader weet precies wat de standhouders en bezoekers in de hitte nodig hebben. Hij besprenkelt iedereen met water. Even verkoeling. Dat is nodig ook. De actie wordt gewaardeerd. Het tekent de ontspannen sfeer die in Elst heerst op de veertigste Eshofmarkt voor het goede doel.

door Vincent Bos

ELST – En zeg niet dat er niets gekocht wordt. Neem de man die met een kruiwagen vol spullen van het terrein komt. En het is niet de eerste keer dat hij naar de auto loopt. Voorzitter Jos Winkelhorst van de Eshofmarkt kent hem goed. "Hij komt ieder jaar en neemt altijd pannenkoeken mee. Hij is geïnteresseerd in naaimachines. Die gaan naar het buitenland. We zijn blij dat we van die machines af zijn. Ze zijn zwaar genoeg. Die hoeven we niet meer op te slaan."

Knuffel voor hond

Druk is het er vanaf het eerste moment. Het is een bewijs dat de Eshofmarkt een goede naam heeft opgebouwd. Een man uit Andelst is vaste bezoeker van rommelmarkten. "We zijn ieder weekend wel op pad. Je vindt altijd iets. Nu heb ik een paar fietstassen gekocht. Die kosten bijna niets. Daarom kom ik hier zo graag. Alles is goedkoop." Een vrouw uit Andelst snuffelt tussen de knuffels. "Die zijn voor de hond. Als ze kapot zijn, koop ik weer nieuwe. Ik kom graag naar de Eshofmarkt. Ze hebben hier echt leuke dingen."

Suzanne uit Elst komt juist naar deze markt vanwege het goede doel. "Dat spreekt me zeer aan. Alles wat ik spendeer komt goed terecht. Een rommelmarkt zou er vaker voor een goed doel moeten zijn. De markt ziet er fantastisch uit. er is veel aandacht aan besteed."

Jos Winkelhorst meent dat het succes van de markt onder meer te danken is aan de prijzen. Wij zijn goedkoop. De overgebleven kleding wordt opgehaald en gaat naar een goed doel. Dat geldt ook voor het speelgoed. En weet je wat zo leuk is, volgend jaar hebben we weer net zoveel spullen."

Zorgen zijn er ook. Dat betreft het aantal vrijwilligers. Al zijn er ook dit keer weer legio mensen die helpen. De opslag van de spullen is een ander pijnpunt. Er zijn steeds minder grote schuren beschikbaar.

Meer berichten