Tijdens het kersenfeest in Driel geeft gymvereniging Luctor et Emergo een demonstratie. (foto: Kirsten den Boef)
Tijdens het kersenfeest in Driel geeft gymvereniging Luctor et Emergo een demonstratie. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Op de fiets naar Driel voor kilo kersen

Betuwse kersen zijn niet te versmaden. Nu hij toch een paar dagen in Arnhem verblijft, fietst Jos Cornelisse er graag voor naar Driel. En als de kersen op zijn, koopt de Alkmaarder gewoon weer een kilo, zegt hij na het sjoelen op het kersenfeest in Driel waar hij geniet van de sfeer.

door Vincent Bos

DRIEL – Jos Cornelisse past op het huis van zijn zoon in Arnhem. Diens schoonouders komen uit Driel. Vandaar dat hij getipt was over het kersenfeest. De sfeer bevalt hem wel. "Kermis, braderie, sport. Mijn eerste indruk is dat het hier gezellig is. Maar natuurlijk heb ik eerst de kersen geproefd. Die zijn heerlijk. De kers is toch al mijn favoriete fruitsoort."

Ook Arno van Dijk uit Driel vermaakt zich prima. "Het kersenfeest is echt een traditie. De gezelligheid staat voorop. Er is veel variatie met activiteiten voor jong en oud. De sporttoernooien zijn voor de jeugd een goed alternatief voor tablets en smartphones. Het mooie van het kersenfeest is dat het je verbindt als dorp en als inwoners. Ik mis dit keer alleen de sateetjes", zegt de man die vorig jaar sjoelkampioen van het kersenfeest was.

Wie kersen wil proeven, kan daarvoor terecht bij kersenkoningin Marieke van Rooijen (19) en hofdame Naomi Schuiling (18). Ze lopen rond met een mand met Betuws fruit. "Het is echt superleuk om kersenkoningin te zijn. Je ontmoet veel bekenden. Het is bijzonder dat je bij zoveel activiteiten betrokken bent. Met de vermoeidheid valt het best mee, hoor", zegt de Kersenkoningin die gehuld is een blauwe jurk. Al heeft ze tijdens het feest van Q-music voor de zekerheid maar een poloshirt aangetrokken.

Rode draak

De organisatie van het Kersenfeest is dik tevreden, laat bestuurslid Aniek Smids weten. "We hebben zelfs een mooie kermis. Er zijn maar weinig dorpen met twee kermissen. Het is ook druk geweest. We waren benauwd voor de concurrentie van Dreamfields maar de mensen komen toch ook naar ons. Mooi was de intocht van de vierdaagse. Die hebben we omgedoopt in rode vrijdag. Er liep zelfs een rode draak van 35 meter rond."

De Zilveren Ratel, een onderscheiding voor een vereniging of organisatie die veel doet voor de Drielse gemeenschap, is zaterdag tijdens het Kersenfeest toegekend aan Driel Schoon. De vrijwilligers gaan regelmatig met papierprikkers op pad om rommel op te ruimen. Zo blijft het straatbeeld mooi. De sportprijzen werden uitgereikt aan het Futsal Team van RKSV Driel, Inez Beijer (wielrennen), Geert Scheerder (schaatsen, man met meeste kilometers in Nederland op binnenbanen) en Sim Boerboom (turnen).

Meer berichten