Dide (12) Esmée (6) Anouk (11) Timo (7)  (v.l.n.r.) zien elkaar ieder jaar bij de zwemvierdaagse en genieten volop. (foto: Kirsten den Boef)
Dide (12) Esmée (6) Anouk (11) Timo (7) (v.l.n.r.) zien elkaar ieder jaar bij de zwemvierdaagse en genieten volop. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Zwemmen om elastiekjes te sparen

Als je een paar jaar niet gezwommen hebt, dan voel je meteen alle spieren weer. Gerard Roelofs uit Arnhem weet er alles van. Hij komt net uit het water. Een dag later duikt hij het bad weer in. Het is in De Helster in Elst de week van de zwemvierdaagse en dat betekent dat je elke dag je baantjes trekt.

door Vincent Bos

ELST – Gerard Roelofs (70) is overgehaald door de kleinkinderen. Opa moet meedoen, was de boodschap. En aan zo'n verzoek kun je als opa toch niet voorbijgaan. En dus komt hij iedere avond naar Elst.

Tegen een uur of half acht ligt het bad lekker vol. Aan de balie melden zich dan nog veel mensen die eigenlijk gewoon wat willen zwemmen. Maar dat zit er dit keer even niet in. Het geeft wel aan hoe populair de zwemsport is. En dat in een week waarin de gemeenteraad van Overbetuwe over de toekomst van de zwembaden in Elst en Zetten discussieert.

Zwemmen in Frankrijk

Dat de zwemvierdaagse populair is, wordt bij het bad wel duidelijk. Er doen dit keer ruim negentig mensen mee. Jong en oud. Moeders en vader met hun kinderen, soms gaan de grootouders mee. De oudste deelnemer is 78 jaar.

Neem Robert Jansen (37). "Mijn zoon Wouter van vijf jaar heeft het C-diploma gehaald. Hij houdt van zwemmen. Het leuk ons gewoon heel leuk om mee te doen. Het is een goede oefening voor de vakantie. We gaan naar een camping in Frankrijk en daar kun je heerlijk zwemmen." Oma Angeline Jansen (65) doet even vrolijk mee aan de zwemvierdaagse. "We passen ons wel aan het tempo van Wouter aan", zegt vader Robert.

Promotie zwemsport

"Doel is om de zwemsport te promoten en onze vereniging onder de aandacht te brengen", zegt organisator Liesbeth ter Mors van de Elster Zwem & Polo Club (EZ&PC). De zwemvierdaagse in Elst is altijd in de laatste week voor de schoolvakantie. Daarna is het bad een week gesloten voor onderhoudswerkzaamheden.

De zwemmers moeten dagelijks minimaal driehonderd meter afleggen. Wie een avond niet kan, maakt op andere dagen wat meer meters. Voor die driehonderd meter draaien ze de hand niet om. Het is Liesbeth ter Mors opgevallen dat de deelnemers vijfhonderd tot wel vierduizend meter zwemmen. "Iedereen is fanatiek aan het zwemmen. De mensen reageren enthousiast en zijn positief", zegt ze.

Na elke honderd meter krijgt de deelnemer een elastiekje. Hoe meer elastiekjes je om de pols hebt, hoe meer je gezwommen hebt. Je kunt dus een beetje pronken met de elastiekjes. Op de vierde dag krijgen de volhouders een welverdiende medaille.

In zwembad De Helster bad is tijdens de vierdaagse veel toezicht. Vrijwilligers houden de zwemmers in de gaten. Bij de start en het keerpunt staan vrijwilligers paraat. Intussen klinkt aanstekelijke muziek. "Hé, dat is Snollebollekes", zegt een jong meisje. En weg is ze. Op naar het bad om maar niets te hoeven missen."

Meer berichten