Sven en Romy veranderden ze hun Ford Focus in de legendarische Ford GT40 die vier keer de 24 uur van Le Mans won. (foto Hannie Schrijver)
Sven en Romy veranderden ze hun Ford Focus in de legendarische Ford GT40 die vier keer de 24 uur van Le Mans won. (foto Hannie Schrijver) (Foto: )

'We kijken hier al maanden naar uit'

Het is misschien geen echte Ford GT40. Maar origineel is 'ie wel. Sven Schoonhoven (22) en Romy Zweers (19) rijden dit weekend mee met The Budapest Rally. Voor die gelegenheid veranderden ze hun Ford Focus in een iconische Ford GT40.

door Hannie Schrijver

Elst - "Het leek ons altijd al tof om een keer aan een rally mee te doen", vertelt Romy. "The Budapest Rally leek ons wel de leukste om aan mee te doen. Het is heel laagdrempelig, ook omdat ze niet zoveel eisen stellen. Er zijn bijvoorbeeld rally's waarbij je een auto van maximaal 500 euro moet kopen. Maar met deze rally kan iedereen meedoen, als je maar een auto hebt."

"Het leuke is dat je van tevoren al een projectje hebt", vertelt Sven. "In februari waren we al bezig met welke auto we zouden kopen." In april namen ze een Ford Focus uit 2001 van een oom over. "We hadden wel wat wensen, maar die waren vooral technisch: het moest een automaat zijn, hij moest zuinig zijn en geen Franse wagen. Dat laatste was eigenlijk mijn grootste eis."

Dat de airco het niet doet en de centrale deurvergrendeling niet werkt, is niet erg. Romy: "Dat is niet zo belangrijk. Daar kom je de berg wel mee op. Maar motorisch moet het wel goed zijn." Sven: "Veel rallyrijders kopen een auto die het niet doet en gaan er dan een half jaar aan sleutelen. Maar wij zijn niet zulke sleutelaars. We hebben de sigarettenaansteker vervangen voor een USB-aansluiting en daar waren we al heel trots op."

Als Team Le Mans heeft het stel een compleet verhaal bij de auto. "We hadden nog geen idee wat we met de auto gingen doen. Het thema dit jaar is de jaren zestig. Ik ben dus een beetje gaan kijken naar deze tijd en toen las ik dat een Ford GT40 van 1966 tot 1969 de 24 uur van Le Mans had gewonnen. Ik kende de auto wel, maar ik wist niet dat deze in de jaren zestig zo dominant was geweest op Le Mans. En ik vind het best een iconische auto. We hebben onze Ford Focus dus net zo bestickerd als die GT40. De auto was al lichtblauw, dus het klopte precies."

In The Budapest Rally rij je een week lang door het zuiden van Europa van Amsterdam naar Boedapest. Elke dag rijd je een etappe van 500 kilometer en krijg je allerlei opdrachten. Deze leveren punten op. Aan de hand van foto's en filmpjes laat je zien dat je de opdracht hebt volbracht. Vorig jaar waren er opdrachten als 'bak een eitje op je motorkap' en 'rij met je volledige team in zwemkleding de grens over'.

"Veel mensen denken dat het een race is en dat je zo hard mogelijk naar de finish moet", legt Sven uit. "De Dakar rally heeft bijvoorbeeld een raceaspect. Maar hier gaat het erom dat je in etappes de eindstreep haalt en onderweg kun je punten halen met opdrachten."

Het stel heeft er veel zin in. "Je bent er al zolang mee bezig. Dit is wel waar je al die maanden naartoe werkt." Sven: "Je komt langs mooie routes en er zijn veel leuke auto's waarmee je samen rijdt. Er rijden wel wat klassieke auto's mee uit de jaren zestig en zeventig, dus ik ben benieuwd wat we daar gaan zien."

Meer berichten