Foto: Vincent Bos

Column: Heimwee

Door Vincent Bos

Kinderen die in Hulhuizen niet durven overnachten. Ik begrijp er alles van. Logeren was in mijn kinderjaren mijn minst favoriete woord. Ik moest er niets van hebben. Was het liefst de hele zomervakantie thuis. Bij het voorstel om bij familie op een boerderij te slapen begon ik daarom maar wat schaapachtig te lachen. Want het uitstapje zag ik niet echt zitten. Mijn zus was er meteen voor te porren. Zij was er ook als de kippen bij als de koeien gemolken moesten worden. Prachtig vond ze het dat ze mocht helpen. In mijn herinnering ben ik er een nacht gebleven. Toen volgde al een telefoontje naar mijn ouders dat het toch wel beter was als ze me kwamen halen. Heimwee. Ik kan er niets anders van maken.

Op kamp met scouting in Noord-Limburg ging het jaren daarna niet veel beter. Dertien jaar was ik. De leiding kon er geen touw aan vastknopen. Overdag was ik de spontane en altijd vrolijke tiener die overal aan meedeed, 's avonds werd ik alsmaar stiller. Op een gegeven moment kwam er geen woord meer uit. Dat is soms best wel fijn, even die rust. Halverwege de week was een ouderavond. Misschien niet zo verstandig want ik geep de mogelijkheid aan om met hen naar huis te gaan. Weer heimwee.

Alleen naar de Tour

Des te gekker was het dat ik jaren later ineens een reis boekte naar de Tour de France. Een reis naar drie Alpenetappes. Mijn ouders kregen er geen hoogte van dat ik nu wel alleen durfde. In de bus hadden we de grootste lol. Alleen toen we Alpe d'Huez naderden werd ik stiller. Hoogtevrees dit keer. Eenmaal boven had ik weer babbels. We hadden een prachtig uitzicht. Ik heb er nog het verkeer staan regelen omdat iedereen al naar beneden liep toen er nog renners aankwamen. Dat geeft zo'n wirwar. In een van de finishplaatsen kon ik buiten het zicht van de gendarmes illegaal een bord van de Tour bemachtigen. Trots liep ik daar enkele dagen later mee door het dorp. Niemand die er op lette. Dat ik een souvenir van de Tour had, kon ze gestolen worden. En nu heb ik heimwee naar die tijd.

Meer berichten