Bernadette Keijzer, Audry Smit en Caroline Keijser (v.l.n.r) uit Elst maken tijdens de Vierdaagse het hoofd leeg. (foto: Ellen Koelewijn)
Bernadette Keijzer, Audry Smit en Caroline Keijser (v.l.n.r) uit Elst maken tijdens de Vierdaagse het hoofd leeg. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Vierdaagse moet je gelopen hebben'

door Vincent Bos

Burgemeester hoopt op mooi feest

Jaren geleden heeft Wim de Jager zijn jongste kleinzoon al beloofd met hem de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. De jongen was toen nota bene pas vier jaar oud. Maar de belofte staat. Volgend jaar is het dan zover. Dan gaan ze samen op pad. De Randwijker kijkt er nu al naar uit.

ELST – Als militair liep Wim de Jager (80 jaar sinds eerste paasdag) in 1959 zijn eerste Vierdaagse. En daarna jarenlang niet meer. Hij woonde in Zeeland. '"Dan denk je niet aan de Vierdaagse." Gelderland was te ver weg. Dat veranderde na mijn verhuizing naar Randwijk. Zoon en schoonzoon liepen mee. Ja, dan kun je natuurlijk niet achterblijven."

Dit jaar heeft hij niet bijster veel getraind. "Ik heb meegedaan aan de Avondvierdaagse en iedere dag vijftien kilometer gelopen. Daarnaast heb ik twee wandelingen van 25 kilometer in de benen. Wel wandel ik iedere dag met de hond al gauw een kilometer of zeven, acht."

Geen teen heel

Wandelen met de hond. Dat is ook het verhaal van Theo Scholten (78) uit Elst. "We hebben een oppashond, een cattle-dog. Didge heet ie. Lopen met de hond geeft je een doel. Ik loop er twee keer per week mee, al gauw tien kilometer. Ik hoop over twee jaar, als ik tachtig ben, de Vierdaagse voor de 25e keer te lopen. Getraind heb ik genoeg. Het hele jaar door. Ik doe vooral mee omdat de sfeer in de Vierdaagse me zo aanspreekt."

Tegen een kennis vertelt Theo Scholten dat hij de Vierdaagse een keer ongetraind gelopen heeft. Op versleten schoenen bovendien. "Er was geen teen meer heel", zegt hij.

De Vierdaagselopers zijn deze vrijdag bijeen in Het Wapen van Elst. Vanwege de verbouwing van het gemeentehuis worden ze daar officieel ontvangen door de gemeente Overbetuwe. Voor de eerste keer door burgemeester Patricia Hoytink-Roubos die van haar in Nijmegen studerende dochter al verhalen over de Vierdaagse heeft meegekregen.

Ze heeft speciaal voor Blauwe Dinsdag, zoals Overbetuwe de eerste wandeldag afficheert, blauwe schoenen aangeschaft. Ze vertelt dat in Oosterhout achtduizend beschuiten met blauwe muisjes uitgedeeld worden. Ze is van plan 's morgens om zes uur in Oosterhout te zijn. Ze wil er vooral een mooi feest van maken.

Olympische Spelen

Carla de Bruyn-Evers (58) uit Elst loopt de Vierdaagse voor de tweede keer. "Eerder was ik er niet aan toe. Dat massale van de tocht hield me tegen. Nu noem ik het een overweldigend evenement. De Vierdaagse, dat is de Olympische Spelen van de wandelsport."

Opvallend is de deelname van drie generaties. Bernardette (74) Keijser loopt met dochter Caroline (47) en kleindochter Audry Smit (13). "We zijn gezond en het is ons gegund om mee te kunnen lopen. Als je uit Elst komt moet je de Vierdaagse een keer gelopen hebben. Bovendien willen we na een op meerdere vlakken bewogen jaar even het hoofd leeg maken."

Meer berichten