De hond Charly 'bewaakt' de oldtimer van Lucy van Eldik uit Dodewaard die de tractor een pronkstuk noemt. (foto: Ellen Koelewijn
De hond Charly 'bewaakt' de oldtimer van Lucy van Eldik uit Dodewaard die de tractor een pronkstuk noemt. (foto: Ellen Koelewijn (Foto: Ellen Koelewijn)

'Hoe ouder de auto, des te beter dat is'

door Vincent Bos

Oldtimerfestival Dodewaard in trek

Hij heeft een Amerikaanse oldtimer op het oog. Om te weten of het een deugdelijk voertuig is stapt Winfred de Gooijer uit Ingen binnenkort in het vliegtuig om de auto te bekijken. Hoe ouder de voertuigen zijn, des te liever hem dat is. Daarom verkoopt hij nu een oldtimer uit 1974.

DODEWAARD – Daarvoor is hij deze zaterdag naar Dodewaard gereden voor het festival van de Betuwsche Oldtimer Club. Het terrein staat vol met oude voertuigen. Daar zijn ook trucks bij, trekkers en legervoertuigen. Er zijn materialen te koop en speelgoedauto's. Er komen legio mensen op af. Het festival voorziet duidelijk in een behoefte.

Winfred de Gooijer (59) staat bij zijn Cadillac Fleedwood Sixty Special Brougham. Het is een prachtige wagen. "Daarvan is een redelijk beperkt aantal geproduceerd", weet hij. "Het is een oldtimer met een zware motor, een 8,2 literblok."

Eenheidsworst

Maar waarom gaat deze in de verkoop? Winfred de Gooijer: "Thuis heb ik nog een stuk of twaalf oldtimers. De focus ligt op de oudere modellen. In Amerika heb ik er een op het oog uit 1936. We gaan er in oktober heen om te controleren of de wagen is zoals hij beschreven wordt. Ik wil de auto zien en erin rijden. Oldtimers spreken me sowieso aan. De auto's van tegenwoordig zijn eenheidsworsten. De oude wagens hebben een prachtige vormgeving en een oude techniek. Ik rijd er vaak mee. Niet voor het dagelijks vervoer, maar wel vaak."

Zo heeft iedereen zijn voorkeur. Lucy van Eldik uit Dodewaard is met haar 25 jaren al eigenaar van een oude tractor, een Ferguson uit 1952. "Deze tractor is vanwege de Marshallhulp naar Nederland gehaald. Het is een tractor op benzine, een van de oudste exemplaren. Ik ben met het oldtimervirus besmet door mijn vader. Deze tractor noem ik mijn grijze liefde." Grijs verwijst naar de kleur van het voertuig.

Ze zit er vaak op. "Ik rijd er wel eens mee naar mijn werk, een melkgeitenboerderij in Ochten. Ik ben graag buiten. Toen we de tractor kochten was hij niet in de staat zoals nu. We hebben de tractor helemaal opgeknapt en opnieuw grijs gespoten. Dit is mijn pronkstuk. Heerlijk om erop te rijden. Zo fijn met de wind door je haren."

Engelse voorkeur

Henk de Gier (70) uit Maurik is al net zo'n fervent oldtimerliefhebber. Drie heeft hij er nu. Zijn voorkeur gaat uit naar de Engelse exemplaren. "Engelse oldtimers zijn de mooiste. Die hebben een prachtig interieur. Vaak van hout. Ze rijden fantastisch. We rijden er zeker een keer per week mee. Geen grote afstanden, maar we hebben de oldtimers wel aangeschaft om ze te gebruiken. "

Henk de Gier heeft een Dodge de Luxe uit 1949, een Rolls Royce uit 1935 en een Peugeot 202 uit 1938. "De Rolls heb ik vandaag thuis gelaten. Het dreigde te gaan regen en dan ben je als je thuis komt urenlang bezig alle druppels weg te poetsen. Als je dat niet doet dan zie je overal kringen op de wagen. Dat wil je als liefhebber toch ook weer niet."

Meer berichten