Qosai, Imad en Ahmaj (v.l.n.r.) ravotten wat af tijdens het Waterfestijn van de Uitvlucht. (foto: Ellen Koelewijn)
Qosai, Imad en Ahmaj (v.l.n.r.) ravotten wat af tijdens het Waterfestijn van de Uitvlucht. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Ravotten met ballen gevuld met water

Een waterfestijn met kinderen bij de Uitvlucht in Elst. Dan riskeer je als verslaggever natte kleren. Zeker als Ahmaj van acht jaar snode plannen heeft. Boven mijn hoofd knijpt hij een met water gevulde bal leeg. Moet je dan zijn pretoogjes eens zien. Daar wordt iedereen toch vrolijk van.

door Vincent Bos

ELST – Bovendien is het heet, erg heet. Dan valt zo'n waterfestijn bij kinderen altijd in goede aarde. Het is in elk geval te warm om te picknicken in Park Lingezegen. Want dat was eigenlijk de bedoeling op deze woensdag, zeggen de jongerenwerkers Monique Nass en Mariska Jacobs van Forte Welzijn. En daar was ook veel belangstelling voor. Zeker twintig personen hadden zich al aangemeld. Ze gaan nu deze woensdag picknicken.

Voetballende meisjes

Het Huis van de Wijk aan de Prins Hendrikstraat is het decor voor het waterspektakel. Eens in de twee weken is er een kindermiddag. Ook in de zomer. Want er zijn genoeg gezinnen die niet op vakantie gaan.

"De activiteiten zijn bedoeld voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. De opkomst is wisselend. Soms zijn het er zestien, soms meer. Dat hangt van het thema af. Knutselen en tekenen zijn populaire bezigheden. Er zijn ook sportactiviteiten. Jongens vinden het leuk om te voetballen. De meisjes doen er spontaan aan mee. Al zijn zij meer van de glitters", stellen Mariska Jacobs en Monique Nass.

Ahmaj (8), Jahja (7), Imad (9) en Qosai (12) vinden het prachtig dat ze elkaar met waterpistolen kunnen bejegenen. Qusai praat vlot Nederlands. Hij woont al vijf jaar hier en komt uit Syrië. Zijn moeder is vrijwilliger in het Huis van de Wijk.

Dochter op tv

Moeder Safaa zit buiten aan tafel gezellig te kletsen. Ze helpt de organisatie met allerlei zaken. "Ik zorg ervoor dat mensen de activiteiten bezoeken en help met de handwerkgroep. Ook draag ik ideeën aan voor de middagen met vluchtelingen. Dan geef ik aan wat voor deze groep leuk is", zegt Safaa die intussen op de telefoon vol trots een portret van haar dochter Loujein laat zien, die al een paar keer de Vierdaagse heeft gelopen en daarvoor enkele jaren geleden is gevolgd door de filmploeg van KRO-NCRV.

De jongerenwerkers proberen bij de kindermiddagen ook de ouders te betrekken. "Soms zijn er activiteiten waar de moeders zelf mee komen. Voor de picknick hadden ze al volop plannen. Ze wilden gaan koken voor de groep", geven Monique Nass en Mariska Jacobs aan.

De activiteiten gaan de hele zomer door. Er staat nog een filmmiddag op de rol. Maar dan wel als het slecht weer is. Want nu wil iedereen natuurlijk buiten zijn. De vrouwen van het naaiatelier hebben zich al voorgenomen om een lunch te bereiden.

Intussen is iedere donderdag in het Huis van de Wijk het digitaal café geopend. "We merken dat nieuwkomers graag Nederlands willen leren. In de zomer zijn er geen lessen en daarom komen ze naar ons", verklaren de jongerenwerkers.

Meer berichten