Hilde Müskens uit Groesbeek tuft met de tractor door het centrum van Elst. Ze geniet van de jaarlijkse tractorvierdaagse. (foto: Ellen Koelewijn)
Hilde Müskens uit Groesbeek tuft met de tractor door het centrum van Elst. Ze geniet van de jaarlijkse tractorvierdaagse. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Zwaaiende mensen, dat is toch leuk'

Een trekker is voor het werk op het land. Niet om er mee rond te rijden. Hilde Müskens denkt toch een tikkeltje anders over de stelling van haar man. Ze tuft maar wat graag op de tractor door de Betuwe. Want deze regio is het decor van de eerste dag van de jaarlijkse tractorvierdaagse.

door Vincent Bos

ELST – Veelal zitten mannen aan het stuur. Maar in dit geval zit Hilde Müskens (30) uit Groesbeek voorop. Bij het gemeentehuis in Elst stopt ze even. Dan doen anderen ook. Met dit warme weer gaat een ijsje er altijd in. De eerste tussenstop is in Huissen geweest, de volgende halte is een fruitteler in Slijk-Ewijk.

"Het is leuk om mee te doen. We hebben een supergezellige groep. Mijn man is niet mee. Hij werkt bij de Wegenwacht. Als we pech krijgen komt hij ons misschien wel helpen."

Heerlijk onderweg

Jan Struik (66) uit Herkingen (Goeree-Overflakkee) doet al jaren mee. "Vanaf de tractor kunt je heerlijk om je heen kijken. Je ziet elke keer weer nieuwe zaken. Het is heerlijk om zo onderweg te zijn, ook omdat je de hele dag buiten bent. Ik trek samen op met Henk Pieterse uit Meliszand. Soms gaan we met de pipowagen op pad. Dan rijden we in een paar weken tijd zomaar duizend kilometer."

De eerste groep tractorrijders is dan al weer weg. Allemaal mannen uit de Betuwe, lid van de Angerse Oldtimer Club. Ze overnachten op de camping De Leigraaf in Groesbeek, de organisator van deze bijzondere vierdaagse.

Jaap Stienstra (77) uit Angeren hoorde vorig jaar op de radio van het bestaan van de tractorvierdaagse. "Ik heb meteen gezegd dat dit iets voor onze club is." Leuk bedacht. Maar er was wel een probleem. Jaap Stienstra heeft geen tractor. Dankzij Thé Willemsen kan hij meedoen. Hij mag eens van diens trekkers besturen. Niet nadat eerst een proefrit is gemaakt. Die test verloopt prima donna.

Elfstedentocht

Thé Willemsen (73) rijdt met zijn tractor het hele land door. "Ik denk dat ik er gauw tienduizend kilometer per jaar mee rijd. Onder meer naar oldtimerbeurzen. Ik verkoop alles wat los en vastzit en geld opbrengt. Deze vierdaagse voelt een beetje als vakantie. Het is heerlijk om onderweg te zijn. Bovendien hebben we een fantastische groep."

Henk Haafs (64) uit Bemmel heeft met de tractor al eens de Elfstedentocht gereden. Prachtig vond hij het. "We gaan regelmatig met de tractor weg. Je ziet veel onderweg. En dan de rust. Als ik in de toekomst meer tijd heb wil ik nog eens naar Oostenrijk om met de tractor over de Grossclockner te rijden."

Wim van Haeften (52) uit Bemmel heeft eveneens al menig tocht met zijn tractor voltooid. Hij noemt de Elfstedentocht en ritten naar Giethoorn en Limburg. Hij draait er de hand niet voor om. "Dan rijd je over landweggetjes waar je ook niet elke dag komt. Man, dat is echt genieten. Vanaf de tractor kun je alles rustig bekijken. De mensen zwaaien onderweg naar je. Dat is toch schitterend."

Meer berichten