Marlies en dochter Nienke uit Elst verkopen spullen.om slachtoffers te helpen van de overstromingen in Mozambique. (foto: Kirsten den Boef)
Marlies en dochter Nienke uit Elst verkopen spullen.om slachtoffers te helpen van de overstromingen in Mozambique. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Onnodig om spullen weg te gooien'

"Hoeveel bijen wonen in deze kast?", vraagt imker Bas Lavos uit Zetten. "Ik denk toch zeker 20.000", zegt de negenjarige Bram Boss. "Het zijn er toch echt 50.000", antwoordt de imker. Hij geeft uitleg over het nuttige werk van de bijen tijdens de kleedjes- en rommelmarkt op Landgoed Overbetuwe.

door Vincent Bos

HETEREN – Zijn aanwezigheid heeft een reden. Met de opbrengst van de markt wil de organisatie een insecten- en vlindertuin aanleggen bij de kinderboerderij op het landgoed. Daar zijn passende bloemen en planten voor nodig en bijenkasten, zegt Pieter IJkhout.

Hij is tevreden over de gestage groei die de markt doormaakt. "Elk jaar zijn er meer deelnemers. Dit keer zijn het er twintig. Twee jaar geleden zijn we bewust overgestapt van de zaterdag naar de zondag. Dat is een goede keus geweest. De mensen hebben op zaterdag andere bezigheden. We wilden evenmin andere organisaties voor de voeten lopen. We hebben nu besloten onze markt elk jaar op de eerste zondag van augustus te houden", verklaart Pieter IJkhout.

Imker Bas Lavos laat intussen passanten proeven van lindehoning en zomerhoning. Janneke Boss (6) uit Zetten vinden de smaken even lekker. Bram heeft een voorkeur voor de eerste versie. De jongen heeft volgens vader René veel belangstelling voor insecten en bijen. Maar ook voor kevers. Die heeft hij gezien op het kamp van de scouting.

Bas Lavos staat op de kleedjes- en rommelmarkt om uitleg te geven over de bijen. Hij heeft allerlei materialen meegenomen om zijn verhaal te duiden.

De bijen hebben het in Nederland al jaren niet gemakkelijk. "Maar je moet wel het onderscheid maken tussen wilde bijen en honingbijen. Met de laatste soort gaat het goed. Daar zorgen de imkers voor. Om de wilde bijen te helpen worden bloemrijke akkerranden ingezaaid en worden zakjes met zaad verspreid. De mensen kunnen de wilde bij al helpen met bloemen in hun tuin."

Voortaan op zondag

Op de kleedjes- en rommelmarkt op het terrein van de camping heerst een ontspannen sfeer. De spullen zijn door de deelnemers uitgestald op het gras. Een enkeling verkoopt de goederen vanuit de kar. Een ander heeft de spullen neergelegd in de schaduw van een boom. De deelnemers komen overal vandaan, zegt Pieter IJKhout die tevreden is met de aanloop op deze zondag.

Wil Spaan uit Kesteren, op stap met echtgenoot Jan, heeft twee jassen voor haar dochter gescoord. "Die draagt ze toch niet", meent hij. "Vrouwen zijn toch modebewust." "Maar dit gaat ze wel dragen", verwacht zijn vrouw.

Kringloopwinkel

Ze gaan regelmatig naar rommelmarkten. Zeker een keer in de twee weken. "Het is toch zonde dat mensen tegenwoordig zoveel weggooien. Kleding en speelgoed kunnen ook hergebruikt worden. Ik lever spullen zelf ook altijd in. We gaan vaak naar de kringloopwinkel Secunda in Tiel. Daar krijg je er een kop koffie bij."

Meer berichten