Foto: Vincent Bos

Foto's

Met een shampoofles zonder dop in de ene en een krant in de andere hand wil ik een vlieg meppen. Dat lukt natuurlijk niet. Het insect gaat er vliegensvlug vandoor. Althans. Bij de eerste poging. De tweede keer heb ik meer geluk. De vlieg wat minder. Maar ik maak wel een rare beweging. De shampoo gutst uit de fles. De vloer zit onder, de krant ook. Een vlieg in de shampoo is best een koddig beeld. Je zou er zo een foto van maken.

Column Vincent Bos

Dat doe ik niet. Want fotograferen doe ik niet meer dankzij een fiasco van 21 jaar geleden. En ik had nog wel zo'n fraai fototoestel gekocht. Want mooie foto's maken, dat moest mij toch ook lukken. Een reis met een kameraad naar Londen was een prima aangelegenheid het apparaat te testen. Het werden bar mooie dagen. We hebben alle hoogtepunten bekeken, van het paleis tot High Tower. En natuurlijk dagenlang vorstelijk gegeten.

We zouden de stedentrip afsluiten met een voetbalwedstrijd van Arsenal. In het hotel hoorden we dat de wedstrijd was verplaatst van zaterdag naar zondag. Dan zouden we juist weer thuis zijn. We stonden al buitenspel voordat er was afgetrapt. Gelukkig begreep de receptionist onze teleurstelling. Hij zorgde voor entreebewijzen voor de kraker tussen Chelsea en Tottenham Hotspur.

Knopje kapot

Drie dagen lang maakte ik prachtige foto's. Daarvan was ik rotsvast overtuigd. Op Wembley poseerde mijn kameraad na een rondleiding met een surrogaatcup in zijn handen. Alsof hij de aanvoerder was van een winnend elftal. Ik was er als de kippen bij om dat tafereel vast te leggen. Hij zou er een mooi plakboek van kunnen maken.

Thuis ging het mis. Het knopje van de camera, dat het terugspoelen van het rolletje moest regelen, werkte niet. Nog zou er geen man overboord zijn geweest als ik met camera en al naar de fotograaf was gegaan. Ik deed iets wat echt stom was en opende de kap om te kijken waar het probleem zat. En tegen zoveel buitenlicht is een rolletje niet bestand. Weg foto's. Ik heb dat moment nog vaak teruggespoeld. Maar foto's leverde dat niet op.

Meer berichten