Bewoner Wil Lensen stapt even in een auto die nog ouder is dan zijzelf. (foto Hannie Schrijver)
Bewoner Wil Lensen stapt even in een auto die nog ouder is dan zijzelf. (foto Hannie Schrijver) (Foto: )

Verhalen komen los bij oude auto's

Zelf heeft ze nooit haar rijbewijs gehaald. Maar het weerhoudt Wil Lensen (88) er niet van even plaats te nemen in een auto die nog ouder is dan zijzelf. Het blijkt een expositie die veel losmaakt bij de bewoners van Tertzio.

door Hannie Schrijver

Elst - Het is druk 's ochtends op het terras van zorghuis woonzorgcentrum Tertzio. Er staan dan ook een paar bijzondere rekwisieten opgesteld: een Austin 7 uit 1928, een MG Magnette uit 1957 en een prachtige Chevrolet 3600 bedrijfswagen die vroeger gebruikt werd door 'van Dam & zoon Rijwielhandel'. Ook staan twee brommers: een Zundapp en een Velomotor Testi.

De belangstelling voor de oude auto's en brommers is groot. Af en aan komen groepjes bewoners de oude mobielen bewonderen. Vooral de Austin 7 kan op veel interesse rekenen. De wagen is 91 jaar oud, ouder dan menig bewoner.

Wil Lensen bijvoorbeeld is geboren in 1931 en maakte deze auto dus niet meer bewust mee. "Ik herken de auto's hier niet", vertelt ze. "Ik heb er ook nooit in gezeten." En dus grijpt ze haar kans en stapt even in de bijna antieke wagen. Mevrouw Lensen haalde in haar leven nooit het rijbewijs. "In hun jeugd was het niet gewoon om je rijbewijs te halen", legt dochter Ria Pietersz-Lensen uit. "Maar we hadden er ook het geld niet voor." Haar vader haalde zijn rijbewijs pas toen hij 58 jaar was. "Mijn ouders hebben ons altijd gestimuleerd om het rijbewijs te halen. Die hebben we allemaal cadeau gekregen."

De familie Lensen reed wel op brommers. "We hadden er drie: een Vespa, een Berini en nog een andere. Ma reed meestal op de Berini. En ze hebben allebei een Solex gehad. We hadden geen auto, maar we zijn niks tekort gekomen."

Ook aanwonende Ton Baijens (76) geniet van de oldtimers op het terras. "Het is leuk dat ze dit organiseren. Alle mensen die hier zitten hebben auto's gehad die hierop lijken." Vroeger reed hij in een Lotus Seven, een tweezits sportwagen uit de jaren vijftig en zestig. Het was een opvallende auto. "Ik was een keer in Frankrijk en lag 's nachts in mijn tent. Toen werd ik wakker, omdat er allemaal Fransen om de auto heen stonden te kijken."

Toch besloot hij de auto na vier jaar weg te doen. "Eigenlijk was het heel gevaarlijk om in zo'n auto te rijden. Het materiaal waarvan hij is gemaakt is heel dun. Als er een grotere auto tegenaan botst, gaat hij er dwars doorheen. Ik vond het wel jammer dat ik 'm weg moest doen."

De MG Magnette kent Baijens nog wel. "De modellen vroeger waren allemaal wel een beetje hetzelfde. Tegenwoordig is dat wel anders."

De oldtimers maken veel los bij de bewoners, ziet ook Lisette Arnts van Attent. "Ook cliënten die het onderwerp niet zo interessant vinden, merkten dat ze er meer mee hadden dan ze verwachtten. Er kwamen verhalen los van mensen die zelf op zulke brommers hebben gereden. Een mevrouw vertelde dat zij ooit een oom, een arts, in Groningen had met zo'n mooie auto en als zij daar waren mochten ze een ritje maken. Dat vond ze zo bijzonder."

Meer berichten