Enthousiast is Jan Zwier uit Elst over Pecha Kucha. In 400 seconden vertellen over je passie levert boeiende avonden op. (foto: Kirsten den Boef)
Enthousiast is Jan Zwier uit Elst over Pecha Kucha. In 400 seconden vertellen over je passie levert boeiende avonden op. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Spreker krijgt 400 tellen voor verhaal

In 400 seconden je verhaal vertellen. Dat is voor iedere spreker een uitdaging. Dat vergt creativiteit in bondigheid. Je voorkomt er langdradige toespraken mee. Voor het publiek wel zo boeiend. Daarom belooft de eerste Pecha Kucha-avond op 25 september in Elst zo interessant te worden.

door Vincent Bos

ELST – Jan Zwier is laaiend enthousiast over het uit Japan overgewaaide fenomeen. Hij is nog wel op zoek naar mensen die zwierig kunnen vertellen over datgene dat hen bezighoudt. Al heeft hij inmiddels een lijst met geschikte kandidaten.

Bij zijn verhuizing naar Elst nam Jan Zwier (64) zich voor niet stil te gaan zitten. Hij werd meteen actief bij de werkgroep cultuur en educatie van Forte Fit. "Daarbij heb ik me voorgenomen elk jaar twee nieuwe activiteiten te starten. Zo voorkom je dat een organisatie vastroest."

Laagdrempelig

De seniorenquiz is vorig jaar geïntroduceerd. Daar volgt nu Pecha Kucha op. "Een lid van de schrijfkring van Forte Fit komt uit Brabant. Hij heeft me meegenomen naar Oisterwijk waar zo'n bijeenkomst was. 'Het is een leuke activiteit', vertelde hij erbij. Dit is iets nieuws, dacht ik meteen. Iets voor Elst. Een laagdrempelige activiteit. De werkgroep was meteen enthousiast."

De bedoeling is dat je bij elk dia/sheet een verhaal houdt. Maar die afbeelding is slechts twintig seconden in beeld. "Zo'n presentatie doet een beroep op ieders creativiteit. De deelnemers doen op een andere manier aan kennisoverdracht. Het verhaal moet synchroon lopen met de beelden. Na 400 seconden neemt de presentator het onherroepelijk over. Als je in de zaal zit en het onderwerp boeit je niet, kun je denken dat het zo voorbij is. De programmaopzet zorgt ervoor dat je de spanningsboog vasthoudt."

Jan Zwier vertelt over een vrouw die rondleidingen geeft op het beroemde Parijse kerkhof Père-Lachaise. Bij ieder graf speelt ze op haar dwarsfluit. Tijdens de Pecha Kucha-avond deed ze dat ook. Het sprak de mensen in de zaal aan. Hij hoopt ook in Elst op dergelijke bijzondere verhalen.

Pecha Kucha is een presentatietechniek. Het fenomeen vindt zijn oorsprong in Japan. Pecha Kucha staat voor chit chat, Japans voor prietpraat. Sprekers vertellen in kort tijdbestek aan de hand van dia's/sheets over hun project of passie. Zo voorkom je langdradige toespraken. De bijeenkomst in Onder de Toren in Elst is op 25 september en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Deelnemers kunnen zich melden bij Jan Zwier, 06-80095122 of jan.zwier@chello.nl De entreeprijs voor publiek is vijf euro.

Meer berichten