Foto: Vincent Bos

Vlees

Om het milieu te besparen kunnen we beter geen rundvlees meer eten. Klare taal. Het staat in een rapport van een belangrijk klimaatpanel. En het is nog verstandiger om de lamskoteletten links te laten liggen. Ja, je kunt dan wel schaapachtig gaan lachen maar de boodschap is helder. Als ik het goed heb begrepen moet ons hele voedingspatroon op de schop. Kaas op brood is geen goed idee. Want om kaas te maken heb je melk nodig en om melk te krijgen zijn koeien onmisbaar. En die produceren nu net weer te veel mest. Maar juist oude kaas is zo vet lekker.

Column Vincent Bos

De een haalt bij zo'n boodschap de schouders op en zegt: 'Maak je niet dik'. De ander begint meteen met het wegmieteren van de hele diepvriesvoorraad. Maar dat mag ook niet. Want we moeten verkwisting tegengaan. Staat ook in het rapport. Daar letten we thuis al op. We gooien we elke broodkruimel naar buiten. Waar vervolgens de roeken, merels, duiven en mussen vechten om dat ene hapje. Ze scharrelen vaak bij de achterdeur en als wij gaan eten weten de vogels al hoe laat het is. Daar hebben ze geen koekoeksklok voor nodig.

We mogen dus geen kaas meer op brood, laat staan een dikke plak spek. Velen zal het een worst zijn wat er aan voorschriften op ons afkomt, maar je kunt de milieuboodschap natuurlijk niet negeren.

Broodje mug bestellen

Ons wordt aanbevolen insecten te nemen. Ik zie me al aankomen bij de bakker om een gezond broodje mug te bestellen. Een broodje kakkerlak zou ik mijden want daar krijg ik spontaan buikloop van. Fruit, groenten en noten kunnen geen kwaad in ons consumptiepatroon. Maar om nu de hele dag bananen te gaan eten is ook weer zo wat. Mogen aardappelen nog wel? Worden die verboden, dan zit ik pas echt in de puree. Ik was juist zo gehecht aan de schijf van vijf. Kan dus niet meer, zo begrijp ik. Op televisie komt een deskundige voorbij die zegt dat een fles wijn vanwege het klimaat helemaal uit den boze is. Dan vraag ik me toch echt af: welke druif heeft dat verzonnen?

Meer berichten