Veere (links) en Mara zijn geconcentreerd bezig om een mooie hut te bouwen voor het kinderdorp in Elst (foto: Ellen Koelewijn)
Veere (links) en Mara zijn geconcentreerd bezig om een mooie hut te bouwen voor het kinderdorp in Elst (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Vrienden sluiten samen schooltijd af

door Vincent Bos

Bij vakantie gelet op kinderdorp Elst

Hij kan haast niet wachten tot de poort opengaat. Wat heeft Colin 't Jong er zin in om een mooie hut te bouwen. Het gereedschap heeft hij bij zich. Er staan allerlei activiteiten op stapel. Basketballers en brandweer komen langs en donderdag staat de stormbaan centraal in het kinderdorp in Elst.

ELST – Voor Colin 't Jong en zijn vrienden wordt het sowieso een bijzondere week. Ze sluiten met de speelweek hun tijd op de basisschool af. Het laatste jaar groep acht is voorbij, nu wacht het voortgezet onderwijs. De een meldt zich binnenkort op het OBC in Elst, een ander op het Lyceum.

"We hebben eerst een avond met z'n allen naar een film gekeken. Nu volgt het kinderdorp. Het is echt leuk om zo af te sluiten", meent Colin 't Jong. Zijn vrienden zijn het met hem eens. Al zullen ze elkaar vast nog vaak tegenkomen.

Zwemmen

Hij is niet de enige die naar de speelweek heeft uitgekeken. Floris (8), Thijmen (7) en Veerle van de Bruinhorst hebben dat ook gedaan. Vader Peter legt uit dat de vakantie zo is gepland dat de kinderen er tijdens de speelweek bij kunnen zijn. Ze zouden niet anders willen.

Hij helpt de kinderen met het bouwen van de hutten. "Vorig jaar zijn de kinderen hier ook geweest. Dat is goed bevallen. Daarom wilden ze dit keer weer", zegt de vader. "Het is een mooie afsluiting van de vakantie."

Peter van de Bruinhorst heeft zich ook gemeld om een dag als vrijwilliger mee te lopen. "Zonder vrijwilligers kan een kinderdorp niet. Je doet de kinderen er een plezier mee. Het zorgt voor saamhorigheid en het is mooi om als vrijwilliger een steentje bij te dragen."

Zoon Floris heeft zijn eigen gereedschapskist. Alle drie kinderen hebben een eigen hamer. De een verheugt zich op de spelletjes. Floris vindt het bouwen leuk, maar ook het zwemmen. Daar kan Veerle nog niet aan meedoen. Want voor het zwemmen moet je minimaal zwemdiploma A hebben.

Prijs goed besteed

Het kinderdorp in Elst is een trekpleister. De organisatie heeft in januari De Regelaar gewonnen, een leefbaarheidsprijs die beschikbaar wordt gesteld door de Huurdersvereniging Overbetuwe. Voorzitter Linda Leerentveld van de speelweek ontving bij die gelegenheid een cheque van duizend euro. Geld dat is bestemd voor de speelweek. Er wordt deze week een grote tent van gehuurd. Dat is wel zo fijn als er boven Elst een bui losbarst. Ook is van het geld kleding gekocht. Alle vrijwilligers lopen rond in prachtige polo's.

Linda Leerentveld maakt bij de start van het kinderdorp een tevreden indruk. "We verwachten deze week 300 tot 350 kinderen per dag. Er is geen maximum. Bij slecht weer kunnen we gelukkig in de gymzaal van De Helster terecht. Daar hebben we activiteiten samen met Overbetuwe Beweegt. Er wordt veel voor de kinderen gedaan. Voor de een is de stormbaan het hoogtepunt en voor een ander is dat als er friet gegeten wordt."

Meer berichten