Volwassenen en kinderen beginnen spontaan te dansen in Randwijk. De sfeer in het kinderdorp zit er al meteen in. (foto: Ellen Koelewijn)
Volwassenen en kinderen beginnen spontaan te dansen in Randwijk. De sfeer in het kinderdorp zit er al meteen in. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Kinderen leven toe naar speelweek'

door Vincent Bos

Spontaan dansen in Randwijk

Kinderen kijken uit naar de speelweek. Volwassenen doen dat ook. "We genieten er altijd van", zeggen de zestigers Jan Daniël en Herman de Waal uit Randwijk. In het kinderdorp helpen ze de jeugd als hutten in elkaar gezet worden. Andere vrijwilligers zetten spontaan een dans in.

RANDWIJK – Een hele trits kinderen staat te wachten om door Annelies Bakker geschminkt te worden. Brianna Menting (7) wil een poezengezicht. Die krijgt ze dan ook. Trots vertelt het meisje dat ze deze dag jarig is. En dat als ze straks thuis komt, ze zeker nog een cadeautje krijgt.

Het kinderdorp is dit jaar tientallen meters verhuisd. Het terrein bij voetbalvereniging EMM is niet beschikbaar. Daar wordt druk gebouwd. Randwijk krijgt immers een multifunctioneel centrum. Dus staan de hutten dit keer aan de andere kant van dorpshuis Randwijks Hof. De ruimte is wat beperkter, maar daar malen de kinderen niet om.

Improviseren

Het kinderdorp Randwijk wordt bewoond door honderd jongens en meisjes, ongeveer evenveel als in andere jaren, geeft bestuurslid Dennis Evers aan. "Omdat we op een iets andere plek zitten moeten we wat improviseren maar dat lukt prima."

Hij legt uit dat de kinderen aan het eind van de dag de spullen uit de hutten halen. De dag wordt steevast afgesloten met een dans. Zo wordt de dag overigens ook begonnen. Er wordt genoeg gedaan om de kinderen bezig te houden. Als er een bui mocht vallen, dan kunnen de kinderen terecht in Randwijks Hof waar dan spelletjes worden gedaan of een film wordt gedraaid. Maar niets is zo leuk als buitenspelen.

De kinderen zijn druk aan het timmeren. Al krijgen ze wel wat hulp als het dak op de hut gezet moet worden. De vrijwilligers doen spontaan mee als een lied klinkt dat om een dans vraagt. De kinderen vinden het prachtig. Zoals de vrijwilligers ook meedoen aan de dansjes aan het begin en het eind van de dag. "Gewoon een beetje huppelen", zegt er een.

Niet slapen

Jan Daniël (69) helpt al een aantal jaren mee en zou niet anders meer willen. Ook zijn vrouw is van de partij. "De vrijwilligers leven net als de kinderen naar de speelweek toe. Sommige kinderen slapen er niet van als het zover is. Het is hartstikke leuk om de kinderen te kunnen helpen. Ze vragen veel. Hoe ze een spijker kunnen slaan bijvoorbeeld. Ze kunnen het goed zelf. Er gaat weinig mis."

Herman de Waal (67) loopt met een al even grote glimlach rond. "De volwassenen genieten er altijd van. Ik help nu voor de derde keer mee. Als je met pensioen bet, moet je een beetje aan de gang blijven. Stilzitten doe ik toch al niet. Ik onderhoud een aantal tuinen, werk als vrijwilliger in Oosterbeek. Ik heb genoeg om handen."

Jan Daniël herkent dat. Hij wandelt veel. De vierdaagse natuurlijk maar ook bij Zandvoort. En volgend jaar wil hij de Elfstedentocht wandelen. Is ook een prachtige uitdaging.

Meer berichten