Lennart Jansen (6) begint op de open dag van Scouting Elst vol goede moed aan het zenuwspel. (foto: Ellen Koelewijn)
Lennart Jansen (6) begint op de open dag van Scouting Elst vol goede moed aan het zenuwspel. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Open dag Scouting Elst is populair

Aan enthousiasme ontbreekt het niet. Bas Navest (7) heeft het duidelijk naar de zin op de open dag van Scouting Elst. Dat is logisch. Er is genoeg te doen. Van klimwand tot stormbaan. Hij heeft net zijn gezicht laten schminken en is nu uitgedost als een tijger. Zo gaat hij naar het volgende onderdeel.

door Vincent Bos

ELST – De open dag van Scouting Elst is een succes. Veel kinderen melden zich met hun ouders bij het Cool Nature Park in Westeraam. Een logische locatie want in de nieuwbouwwijk wonen veel gezinnen. Vaak zijn het ouders die vanuit andere plaatsen naar Elst gekomen zijn en daardoor geen weet hebben van wat scouting te bieden heeft.

En dus is Bas Navest er om te ontdekken wat scouting inhoudt. Zijn moeder Carlijn is zeer te spreken over de organisatie. "Ze hebben veel spelletjes, leuke activiteiten waarbij de kinderen worden uitgedaagd. Er is een prima sfeer en je wordt bij elk onderdeel goed geholpen."

Klimwand favoriet

Ook Lennart (6) en Floris (7) Jansen vermaken zich uitstekend. Moeder Sandra is met scouting opgegroeid en weet uit ervaring hoe plezierig dat is. Lennart heeft een duidelijke voorkeur voor de klimwand. Daar gaat Floris wel in mee. Bij andere kinderen is het kratten stapelen favoriet. Waarbij ze een zo hoog mogelijke stapel moeten maken en daarop gaan staan. Voor de veiligheid zijn de kinderen wel vastgesnoerd.

Sandra Jansen ziet dat er leuke onderdelen zijn deze zaterdag. Dat wil nog niet zeggen dat haar zonen ook lid worden. "Het is gewoon jammer dat de activiteiten voor de groepen van Lennart en Floris op de dinsdagavond zijn. Dat vind ik echt te laat voor de kinderen."

Manou Blom van Scouting Elst heeft door de jaren heen gemerkt dat het tijdstip geen probleem vormt. Bovendien zijn op zaterdag onvoldoende vrijwilligers beschikbaar. Het is haar opgevallen dat het bij Scouting Elst aan naamsbekendheid schort. "We proberen zo zichtbaar mogelijk te zijn. Heel veel mensen kennen ons nog niet. Daarom staan we ook in dit park in een wijk met jonge gezinnen."

Bij haar kraam wordt door ouders informatie ingewonnen. Het is er best druk. Maar dat betekent nog niet automatisch dat de kinderen lid worden. Ze legt ouders uit hoe interessant scouting is. Vooral vanwege de uiteenlopende activiteiten. Die afwisseling spreekt velen aan. "Scouting is meer dan tochten lopen en knopen maken. We doen dingen met de mobiele telefoon en leuke spellen. We zijn echt modern."

Afwisseling

Het is om die reden dat leden vaak als vrijwilligers verder gaan. Joost Rikken (24) bijvoorbeeld. "Ik ben jong lid geworden en nooit meer weggegaan. Die afwisseling is leuk, dat je zelf activiteiten kunt bedenken. Neem deze klimwand. Die hebben we zelf gemaakt. En ook het kratten stapelen hebben we bedacht."

Henk Martens (31) vindt het nog steeds leuk. "Het is fijn dat je kinderen ook wat zaken bijbrengt. Ik doe het nog steeds met plezier."

Meer berichten