De paardenmarkt is nog steeds een fenomeen in Elst. (foto Kirsten den Boef)
De paardenmarkt is nog steeds een fenomeen in Elst. (foto Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

759e Paardenmarkt van Elst

Je kijkt er ieder jaar reikhalzend naar uit of je gebruikt de vrije dag om lange wachtrijen in het pretpark te vermijden. Al 759 jaar is de paardenmarkt een fenomeen in Elst. Toch wil de organisatie het draagvlak voor de markt verder vergroten.

door Hannie Schrijver

Elst - "Ik heb mijn hele leven zelf paarden gehad, dus ik ging altijd naar de paardenmarkt", vertelt Do Witjes, penningmeester van Stichting Paardenmarkt Elst. "Eén keer heb ik de markt gemist omdat ik op vakantie ging, maar dat doe ik nooit meer. Ik heb heel veel affiniteit met de markt en het gebeuren eromheen. Zo ben ik ook bij de organisatie betrokken geraakt."

Volgens Witjes is het sociale aspect van de markt voor veel mensen belangrijk. "Vooral de oud-Elstenaar komt hier graag. Ze zijn hier geboren en getogen en op een dag verhuisd. Ze komen die dag terug om met familie naar de paardenmarkt te gaan. Ze pakken hier een terrasje of gaan bij familie eten. Het is een terugkerend evenement waar mensen elkaar treffen."

Het sociale gebeuren vindt ook voorzitter Johan Huitink zo mooi. "Van mensen die er voor hun brood zijn tot ontmoeting onder Elstenaren. Het is een dag waar veel vertier is en waarbij je zeker weet dat je oude bekenden van vroeger er ook zijn."

De markt is volgens de organisatie ook van groot economisch belang. Witjes: "Ik denk dat de markt ook nut en noodzaak heeft, doordat hier grote groepen dieren op eenvoudige wijze worden aangekocht en geëxporteerd." Huitink: "De markt is een hele transparante en eerlijke manier van handel. Je kan bij wijze van spreken ook een paard via internet kopen, maar je moet het dier toch even zien. Het is ook transparant, omdat de paarden bij de ingang al gecontroleerd worden. Een dierenarts controleert ze op gezondheid en we kijken of ze een chip hebben. We willen geen zieke paarden op de markt. De markt heeft een goede reputatie."

Dit jaar zijn er weer nieuwe ontwikkelingen. Een parkeerplek voor de vele fietsen en de exportmarkt krijgt een vervolg. "De paarden worden hier extra gecontroleerd, maar ook de papieren. Op deze manier kunnen we de Nederlandse reputatie ook hoog houden."

De aanvangstijd van de markt is verlaat naar 5.00 uur. Johan: "Wij denken dat als de periode van de markt korter is, je wat snellere handel krijgt en daardoor ook spannender wordt."

De stichting heeft ook de ambitie de jeugd meer te betrekken bij de markt. Dit jaar vervullen tien jongeren die dag hun maatschappelijke stage.

De heren leggen zich nog een grote uitdaging op: het draagvlak voor de paardenmarkt verder vergroten. "We proberen ons steeds aan te passen aan wat we er met zijn allen van vinden. Soms is draagvlak een kwestie van vasthouden aan de traditie. Maar je kunt dit alleen behouden door te zorgen dat alles er keurig bijstaat en weinig mensen zich ergeren. Wij hebben gelukkig een hele entourage waar we trots op mogen zijn. En zo zorgen we ervoor dat de mensen die dit jaar naar de Efteling gaan, volgend jaar hier komen."

Meer berichten