WOII Navy Bus
WOII Navy Bus (Foto: Onbekend)

Oosterhout viert 75 jaar bevrijding

Ook in Oosterhout zijn er diverse activiteiten in de maand september om de gebeurtenissen in september 1944 te herdenken, te vieren en door te geven.

Oosterhout - Hier een overzicht:

Woensdag 11 september

Sunset March voor alle inwoners van Oosterhout.

Verzamelen om 19:20 uur bij het monument op de Waaldijk naast de brug de Oversteek. Na een uitleg door de stadsgids vertrek naar het startpunt aan de Nijmeegse kant van de brug.

Donderdag 19 september.

Lezing in Dorpshuis De Schakel, De Honsvoet 2

De diverse lezingen over september 1944 door o.a. Frans Spaan van de Historische Kring Oosterhout zijn van 20:00 – 22:15 uur.

Gastsprekers zijn Dorine Steenbergen, Anja Adriaans en historicus Frank van Lunteren.

De toegang is gratis en het Dorpshuis is open vanaf 19:30 uur.

Vrijdag 20 september

Herdenking bij het monument aan het Vredesplein Oosterhout om 19:00 uur.

Met medewerking van SamSam en Con Amore

Via een estafette door leerlingen van SamSam zal het Vredesvuur voorafgaand aan dit tijdstip vanaf het monument op de Waaldijk bij de brug De Oversteek naar het monument aan het Vredesplein worden gebracht.

Daar zullen 75 fakkels worden ontstoken, gedichten voorgelezen en bloemen gelegd namens de Gemeente, Dorpsraad en SamSam.

De Dorpsstraat tussen de Stationsstraat en de kruising met de Zandstraat en Gansstraat zal tussen 18:45 – 19:45 uur afgesloten worden.

Op zaterdag 21 september en zondag 22 september is er een expositie in de Leonardus kerk van 13:00 – 15:00 uur

De expositie zal bestaan uit veel fotomateriaal van Oosterhout in 1944 – 1945 en uit achtergebleven voorwerpen , waaronder militaire gereedschappen en gebruiksartikelen, veelal na de bevrijding door de lokale bevolking nog gebruikt, ammunitie (onklaar), onderdelen van tanks (Sherman en Brencarrier) en boordgeschut van een Engels Spitfire vliegtuig.

Ook wordt er aandacht geschonken aan de wederopbouw van Oosterhout.

Zaterdag 21 september

Tussen 09:00 uur en 17:00 uur zijn er diverse activiteiten.

09:00 uur tot 11:00 uur. Rondrit door Oosterhout en statische show in de Dorpsstraat door 25 historische WOII voertuigen, waaronder een aantal Sherman tanks.

De rondrit begint om 09:00 uur ter hoogte van de oude voetbalvelden aan de Oosterhoutsestraat.

De colonne verplaatst zich via de Oosterhoutsestraat, Dorpsstraat, Gansstraat, Peperstraat en de van Woerkomstraat naar de Dorpsstraat, waar de voertuigen worden opgesteld voor een statische show.

Houdt rekening met verkeershinder op de diverse wegen bij het passeren van de voertuigen en afsluiting van de Dorpsstraat tussen de kruising met de Zandstraat/ Gansstraat en de Pastoor Savenijelaan tussen 09:15 en 11:15 uur.

Fotoshoot

Op een foto uit 1944 staan 5 Sherman tanks op de Waaldijk bij de Dorpsstraat. Deze situatie zal nu worden nagebootst door 5 Sherman tanks uit de colonne na de rondrit. Zij zullen op de authentieke locatie gaan staan als in 1944. Ook de bemanningen op de foto zullen weer op dezelfde plaats gaan staan. Er is gelegenheid tot fotograferen of filmen. De fotoshoot zal ongeveer een kwartier duren.

10:30 uur. Opstellen bij Cafe Merkus voor de optocht naar de nieuwe John R. Towle straat met Con Amore, leerlingen van SamSam, genodigden en belangstellenden. Onder de genodigden zijn diverse familieleden van oud-strijders van de 82nd Airborne Division, die speciaal uit Amerika zijn overgekomen. Ook zal, met dank aan Klokgroep BV , de nog enig rijdende WOII bus in Nederland deel uitmaken van de optocht met mogelijkheid tot meerijden, zie foto.

11:00 uur. Onthulling van de straatnaam John R. Towle voorafgegaan door diverse sprekers en muziek van Con Amore, het Leonarduskoor en een speciaal optreden van Dick van Altena met een voor deze gelegenheid geschreven lied over John R. Towle.

Tussen 10:30 en 11:45 uur zullen alle zijstraten op de route v. Woerkomstraat en Peperstraat naar de Dijkstraat worden afgesloten.

13:00 – 15:00 uur Expositie in de Leonarduskerk

14:00 – 16:00 uur. Middagmatinee in de Feesttent achter Café Restaurant Merkus

Onder het genot van een hapje en een drankje kan iedereen genieten van muziek uit de jaren 40 door de Andrew Sisters coverband DejaVu.

Entree gratis, consumpties voor eigen rekening.

Zondag 22 september.

10:00 – 11:00 uur. Oecumenische dienst in de Leonardus kerk met o.a. muziek van Con Amore en zang van het Leonardus koor en Ceciliakoor uit Lent.

11:15 uur. Na afloop van de dienst is er koffie met een broodje in de feesttent.

12:15 uur. Opstellen voor de optocht naar de Waaldijk voor het onthullen van het fotopaneel over Oosterhout in de oorlogsjaren. Ook zal er een DUKW meerijden. Een DUKW is een amfibisch voertuig welke in de periode september 44 tot maart 45 veelvuldig werd gebruikt in de Overbetuwe.

12:30 onthulling fotopaneel op de Waaldijk ter hoogte van de nieuwbouw in de Hoge Wei.

Na afloop is er gelegenheid tot napraten in de Feesttent en is de Leonardus kerk weer open voor een bezoek aan de expositie (geopend van 13:00 – 15:00 uur).

Voor meer informatie over het programma kunt u terecht bij historischekringoosterhout@gmail.com

Meer berichten