Foto:

Top

  Column

De Tour de France is begonnen. Daar heb ik echt naar uitgekeken. De renners trouwens ook. Al ziet een enkeling als een berg op tegen de Alpenetappes. Een paar keer ben ik erbij geweest. De eerste keer boekte ik een busreis naar Alpe D'Huez. Wel een beetje gek voor iemand die hoogtevrees heeft. In de bus had ik dagenlang het hoogste woord, maar toen we de berg opreden om acht uur in de ochtend was ik akelig stil. Het viel iedereen op. Ze zeiden dat ze geen hoogte van me konden krijgen. Ik maakte er een grapje van met de opmerking dat ik 's morgens tot acht uur nooit zo spraakzaam ben. Eenmaal boven en met vaste grond onder de voeten was het uitzicht fantastisch. Echt top.

We vermaakten ons al tijdens het passeren van de reclamekaravaan. Alleen hadden we de pech dat een knappe Française achter ons stond. Ze kreeg alle presentjes aangereikt. Totdat ik een keer een shirt voor haar grijpgrage handen weggriste en aan een dame uit ons gezelschap gaf. Je had haar gezicht moeten zien. Een pruillip van hier tot ginder. En ze had al zoveel presentjes. Soms is veel niet genoeg. Ik zei er maar niets van en hield de lippen stijf op elkaar.

Strijd om een shirt

Toen in 2005 bekend werd dat een etappe in Valkenburg zou finishen wist ik meteen dat de wielerkaravaan 'ons' hotel zou passeren. Ik boekte meteen enkele kamers. Ik had langs het parcours een prachtige plek. Weliswaar stond ik de hele dag in een scherpe bocht in de brandende zon maar ik kon de renners recht op me zien afkomen. Mijn moeder was slimmer en stond in de schaduw voor het hotel. Naast haar stond een vriendelijk echtpaar. Mijn moeder kende het stel niet. De vrouw merkte ineens op: "Hé, daar staat Vincent van de krant." "Dat is mijn zoon", zei mijn moeder. Zo klein is de wereld soms.

Weer kwam de reclamekaravaan voorbij. Ik deed geen moeite wat te vangen. Achter me vochten twee vrouwen om een shirt. Ik heb niet gekeken wie er won. Wel hoorde ik een vrouw zeggen dat ze er blij mee was. Echt top voor haar.

Meer berichten