Foto: Vincent Bos

Gezwam

  Column

We struinen door Hemmen. Op zoek naar paddenstoelen. Het zijn er dit keer niet zoveel zegt gids Piet Broekhof. Het is zo'n wandeling die je eigenlijk moet besluiten met een bord champignonsoep, maar dat zit er vandaag niet in.

Er is aangeraden degelijk schoeisel mee te nemen. Maar die waarschuwing heb ik zoals gewoonlijk in de wind geslagen. Dit keer kan het geen kwaad. Maar Jos van Betuw weet ook nog hoe zwaar ik het vorig jaar had in de Klompenwaard bij Doornenburg. Het had in de dagen daarvoor veel geregend. En je weet wat er na gebeurt. Dan verandert het weiland in een modderpoel. Maar ik deed net of er niets aan de hand was. Terwijl ik toch aan mijn water had kunnen voelen, dat het verstandiger was geweest om laarzen aan te trekken. Die heb ik alleen in de winkel aan gehad. Om te passen. De maat was goed. Ze staan nu nog in de schuur. De natuurtocht was prachtig. Ik stak er veel van op. Maar mijn schoenen hadden niet meer de kleur van voor de tocht. Ik trok wit weg. De schoenen verdwenen bij elk stap dieper in de modder. In de auto heb ik ze maar uitgetrokken. Thuis had ik er een hele kluif aan om ze schoon te maken. Maar dat is me wel gelukt.

Kun je paddenstoel eten?

In Park Lingezegen had ik ook eens modder aan de voeten. Je zou zeggen dat een mens er toch eens van leert. Maar ik dus niet. En het heeft geen zin met modder te gooien naar de organisatie want die had de deelnemers gewaarschuwd.

In Hemmen heb ik tijdens de paddenstoelenwandeling nergens last van. We treffen verschillende soorten aan. Mooi voor het verhaal. De gids maakt dan een grap die van mij had kunnen zijn. Hij zegt dat bij regenachtig weer de zwammen als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat lijkt me logisch, want daar is een zwam ook voor. De man heeft humor. Want natuurlijk komt de vraag voorbij of je paddenstoelen kunt eten. Het antwoord is raak: "In principe kun je alle paddenstoelen eten. Sommige soorten echter maar een keer." Dat kun je dan niet meer navertellen. Iedereen slikt het voor zoete koek. Er is niemand die er giftig om wordt.

Meer berichten